Švicarski pohodnik kljubuje parkinsonovi bolezni in načrtuje nov izziv

Magazin 22. Jul 202111:23 0 komentarjev
Švicarski pohodnik
Denis Balibouse/REUTERS

Švicar Yves Auberson s parkinsonovo boleznijo, ki je prehodil več kot 1100 km čez Alpe, da bi ozavestil javnost o izčrpavajoči nevrološki bolezni, se pripravlja na naslednji izziv po operaciji vsaditve elektrod v možgane.

Yves Auberson je lani premagal mišične krče in druge simptome, da bi uspešno opravil pohodniško pot, ki je trajala tri mesece, poroča Reuters.

“Hotel sem, da ljudje bolje spoznajo to relativno neznano bolezen. Naredil sem torej nekaj, kar se mi zdi pomembno in s čimer se bodo ljudje morda povezali. To, da sem ta pohod opravil, so ljudje razumeli bolj kot sem upal, lahko rečem, da je to preseglo naše upanje,” je 52-letnik dejal za televizijo Reuters.

“Zame je to bilo zelo pomembno, ker sem hotel pokazati, da je mogoče tudi s parkinsonovo boleznijo še vedno početi veliko stvari. Ker imam rad gore, je bilo očitno, da bom ta izziv naredil prav v gorah,” je dodal. “Prejel sem veliko elektronskih sporočil, ogromno spodbudnih sporočil, v katerim so se mi ljudje zahvalili. To je tisto, kar me hrani in zdaj sem dobro nahranjen.”

Aubersonu, ki se je profesionalno ukvarjal z golfom, so leta 2004 pri 35 letih diagnosticirali parkinsonovo bolezen, možgansko motnjo, ki povzroča tresenje in težave s hojo, ravnotežjem in koordinacijo ter se sčasoma poslabša.

Marca je bil podvržen operaciji, imenovani globoka možganska stimulacija, da bi mu vsadili elektrode v možgane in žico v prsa, ki pošilja impulze za zmanjšanje simptomov. Trpel je boleče posledice od nehanja jemanja večine svojih 15 zdravil in zdaj pričakuje petletni premor.

“Vse se je spremenilo. Res, vse. Lahko delam stvari, ki jih nisem mogel več. Moram biti previden, ker se nisem popolnoma pozdravil. No, nikoli ne bom popolnoma ozdravljen, vemo, da parkinsonova bolezen ni ozdravljiva, ampak so mi dali priložnost za novo življenje in to je tako sijajno, ker sem spet operativen.”

Auberson načrtuje nov podvig, a ostaja skrivnosten: “V tem novem izzivu bosta kolo in tricikel. Imel bom prilagojeno kolo in imel bom vodo. Voda in kolo bosta.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!