Svojo srečo morda ogrožate kar sami – znebite se teh 5 ovir

Magazin 05. Maj 202217:45 0 komentarjev
ženska
Profimedia

Menite, da niste srečni? Mogoče vašo srečo kalijo navade ali misli, ki vas obkrožajo vsak dan.

Za svojo srečo smo odgovorni sami. Ne moremo in ne bi smeli pričakovati, da nas bodo osrečevali prijatelji, družinski člani, partner. Zato preverite, ali škodujete sami sebi s kakšno navado in mislijo, ki poslabša vaše počutje in vam vzame nasmeh z obraza.

“Osamljen/-a sem.”

Takšna misel pogosto razjeda, kadar je oseba samska, brez partnerja. Odgovor naj bi se skrival v razmerju, saj bo partner poskrbel za družbo in s tem pregnal občutek osamljenosti. Vendar to ne drži. V zvezi ali ne, naučiti se morate biti sami s seboj. Ko boste začeli uživati v svoji družbi, vas ne bo postalo strah, če v petek prijatelji odpovejo druženje, saj se boste tudi sami doma imeli dobro. Brez težav boste zavili na skodelico kave, odšli na sprehod ali izlet …

Primerjate se z drugimi

Kako naj boste srečni, ko pa imajo prijatelji že otroke in popolne družine, hodijo na drage počitnice in vozijo nov avto? Poleg tega se vedno smehljajo s fotografij in zdi se, da imajo popolno življenje. Padli ste v začarani krog primerjanja in ob tem pozabljate, da virtualno življenje ni resnično. Raje se osredotočite nase in na vse, kar vas obdaja. Ne zamudite še več priložnosti zato, ker se primerjate z drugimi.

“Ni mi všeč moje telo.”

Zagotovo bi brez premisleka lahko našteli, kaj vse vas moti na svojem telesu in česa vsega ne zmorete. Cilj se stalno premika: srečni boste, ko dosežete določeno številko kilogramov, ko zmorete preteči večjo razdaljo, ko boste bolj gibljivi, ko boste imeli čistejšo kožo, ko zamenjate barvo las … Kaj pa vse, kar vaše telo zmore in počne za vas vsak dan? In vsi ljudje, ki ste jim všeč? Večkrat naštejte svoje močne plati, šibke pa spremenite ali okrepite in se nehajte pritoževati nad njimi.

Večni občutek krivde

Vaše veselje kali večna krivda, ki jo čutite skoraj glede vsega: v službi niste postorili dovolj, pojedli ste kos torte, izpustili ste vadbo … Krivda vas ne bo spodbudila, da naredite, česar niste, ali nehate početi to, po čemer se počutite slabo. Bodite do sebe prijaznejši in sprejmite dejstvo, da ste le človek – in ljudje delamo napake. Ves čas. Pa kaj potem če ste izpustili eno vadbo? Jutri je nov dan in nova priložnost. In ja, tu in tam si le privoščite piškot ali kos torte. Skrivnost je v zmernosti.

Dobre stvari se vedno dogajajo drugim

Se vam zdi, da nad vami lebdi nekakšno prekletstvo, ki odganja vse dobro, kar bi se vam lahko zgodilo? Drugi pa ves čas dobivajo lepe priložnosti za srečo? Ponovno se preveč osredotočate na druge in premalo nase. Mislite, da se bo sreča kar zgodila, resnica pa je drugačna: sami se morate obdati z ljudmi in stvarmi, ki vas osrečujejo. Počnite vsak dan kaj, kar vam nariše nasmeh na obraz. Vzemite si čas za hobije in preživite veliko časa z osebami, ki vam napolnijo baterije.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.