Kaj se zgodi s telesom, če redno hodite v hrib

Magazin 11. Dec 202215:30
gozd
Profimedia

Če želite poskrbeti zase, si večkrat vzemite čas za gibanje. Zagotovo vključite hojo v hrib, saj vam prinaša kar nekaj dobrih posledic.

Tudi če vas hoja v hrib ne mika najbolj, vas bomo z dobrimi posledicami prepričali, da jo začnete izvajati. Za začetek bo dovolj manjši hrib, bolj izkušenejši pa izberite več naklona. Ko osvojite določen hrib in hoja ni več izziv, povečajte tempo.

Zakaj se je dobro večkrat odpraviti na bližnji hrib?

Lažje nadzorovanje teže

Ko bi radi ohranili svojo težo, na primer v decembru, na urnik uvrstite obiskovanje bližnjega hriba. To bo zaleglo bolj kot kratki sprehodi po parku, saj morate uporabiti več mišic, kar pomeni tudi več pokurjenih kalorij in maščob.

Tudi če se ne trudite izgubiti teže, je dobro, da ostanete v formi ves december in si prihranite stres v januarju, ko boste imeli slabo vest zaradi številke na tehtnici.

Za zdravo srce

Za zdravje srca je priporočljivo izvajati vadbe, ki pospešijo utrip. Na primer bolj kot sprehod bo pri tem zalegla intenzivnejša vadba, tudi hoja v klanec.

S tem bo kri zakrožila po telesu in prinesla kisik do vseh notranjih organov in možganov pa tudi v mišice, zato bo telo dobro delovalo.

Kakšne bodo pokojnine v letu 2023: januarja malo drugače, februarja poračun

Aktivira se več mišic kot pri hoji po ravnem

Tudi sprehodi so odlična aktivnost, posebno kadar bi se radi malce razgibali, vendar nimate veliko časa. Za boljši učinek izberite hojo v hrib, saj aktivira več mišic v telesu kot hoja po ravni površini. Aktivne bodo naslednje mišične skupine:

– kvadriceps

– stegenske mišice

– mišice zadnjice

– spodnji del nog

Seveda je bolje, da je hrib bolj strm, saj tako še bolj utrdite stegna in zadnjico, pridobili boste moč in hitrost, razgibale se bodo tudi trebušne mišice, ki skrbijo za držo telesa in morajo biti močne, če želite izvajati druge vaje.

Za lažje misli

Verjetno ste že slišali, da se je dobro odpraviti v naravo, ko imate polno glavo skrbi in zadolžitev. Bližnji hrib vam bo to zagotovo dal, poleg tega pa postregel še z lepim razgledom. Bolje kot po ravnem je hoditi v klanec, saj ima to še boljši vpliv na mentalno zdravje. Um bo bolj sproščen in vi boste lahko z večjim zagonom nadaljevali delo ter druge opravke.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.