Kakšne bodo pokojnine v letu 2023: januarja malo drugače, februarja poračun

Slovenija 13. Dec 202205:48 > 10:25 46 komentarjev
Pokojnina
PROFIMEDIA

Dvomesečna uskladitev pokojnin v novembru in decembru je novost v sistemu, zato je marsikaterega upokojenca zmedla. V januarju bodo spet dobili enak znesek kot oktobra, nato pa bo februarja izvedena redna letna uskladitev. S februarskim izplačilom bo poračunana tudi uskladitev za januar.

Upokojenci so z novembrskim izplačilom pokojnine dobili za 4,5 odstotka višji znesek in tako bo tudi decembra. Na predlog vlade je namreč državni zbor sprejel začasno dvomesečno uskladitev pokojnin. Vlada se je za tak dvig odločila, ker je za toliko letos dvignila plače vsem javnim uslužbencem.

Gre za novost v sistemu, letos je bilo to izvedeno prvič. Pravzaprav gre za dvakraten draginjski dodatek za vse upokojence, ki je sorazmeren z višino pokojnine. Po naših neuradnih informacijah je bil to kompromis med predsednikom vlade Robertom Golobom in ministrom za delo Luko Mescem. Golob naj želel redno uskladitev pokojnin izvesti nekaj mesecev prej, kot je predpisano v zakonu, Mesec pa naj bi se zavzemal za draginjski dodatek, ki bi bil enak za vse upokojence.

Vladna inovacija je od vseh dosedanjih, tako rednih kot izrednih uskladitev drugačna v tem, da je ta uskladitev začasna. Pokojnine so se torej dvignile samo za november in december. Konec januarja bodo upokojenci spet dobili enak znesek kot oktobra.

Nato pa bo februarja, tako kot vsako leto, izvedena redna letna uskladitev pokojnin. Pokojnine bodo torej spet višje, pri tem pa bo s februarskim izplačilom poračunana tudi redna letna uskladitev za januar.

Redna letna uskladitev bo predvidoma znašala 4,9 odstotka, pravijo na zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ). Kakšen bo dejanski odstotek uskladitve, bo znano 15. februarja 2023, ko bodo na razpolago vsi potrebni podatki za določitev njegove višine, pojasnjujejo.

Kučan: Pahorjeva poteza me čudi. Lahko bi jim podelil tudi jabolko navdiha

Zakon določa, da se pokojnine redno uskladijo za 60 odstotkov rasti povprečne bruto plače, izplačane za obdobje med januarjem in decembrom preteklega leta, v primerjavi s povprečno bruto plačo, izplačano za enako obdobje leto pred tem, in za 40 odstotkov povprečne rasti cen življenjskih potrebščin v obdobju med januarjem in decembrom preteklega leta v primerjavi z enakim obdobjem leto pred tem. Uskladitev pokojnin je izražena v odstotku in je seštevek obeh ugotovljenih delnih rasti.

Višji dvig za upokojene pred letom 2012?

Upokojenske organizacije sicer pričakujejo, da bo vlada v redno uskladitev vključila še dodaten odstotek za tiste, ki so se upokojili do vključno leta 2011. Prejšnja vlada je namreč v začetku leta izvedla izredno uskladitev pokojnin, s katero je popravila krivice, ki so jih nekateri upokojenci utrpeli v obdobju varčevanja oziroma v zadnji finančni in gospodarski krizi.

Tako so se januarja pokojnine in drugi prejemki, uveljavljeni do konca leta 2010, dodatno uskladili za 3,5 odstotka, v letu 2011 uveljavljene pokojnine in drugi prejemki za 1,7 odstotka, vse ostale pa za odstotek. Vendar so upokojenske organizacije prepričane, da so bili upokojenci, ki so se upokojili do vključno 2011, pri tem prikrajšani za eno odstotno točko.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje