Tako je videti sončni vzhod na rdečem planetu (VIDEO)

Magazin 01. Okt 202216:45
Mars
Profimedia

Medtem ko čakamo, kdaj bomo lahko stopili na Mars, sonde že dolgo redno pošiljajo nove fotografije in odkrivajo presenetljive dokaze o rdečem planetu.

Kot so bila denimo skrivnostna, v skalo “vklesana vrata”, ki jih je v začetku maja 2022 posnel Nasin robot in so še dolgo po objavi burile duhove. Je to zapuščina Marsovcev ali …?

Skratka, danes vemo o Marsu veliko več kot še ne tako zelo dolgo nazaj. Odkrite so bile kamnine, ki se lahko tvorijo le v prisotnosti tekoče vode, površinski metan, dobili smo vpogled v notranjost planeta in kako se “slišijo” udarci meteoritov na Marsu.

Med letošnjimi posnetki, ki jih je posnela Nasina sonda InSight, so tudi posnetki sončnega vzhoda in sončnega zahoda.

Čeprav ne gre za prvi takšen posnetek – leta 2019 je InSight že posnel primerljive fotografije, prav tako roverja Curiosity in Opportunity – ni ta nič manj fascinanten.

Mars sončni vzhod
NASA/JPL-Caltech

Spomnimo, InSight je stacionarni pristajalnik, namenjen proučevanju notranjosti planeta. Misija se je začela maja 2018, sonda pa je na Marsu uspešno pristala novembra 2018 in zaključila naloge enega marsovskega leta (leto na Marsu traja 687 zemeljskih dni). Svoje delo naj bi nadaljevala vsaj do konca leta 2022.

Vir: mars.nasa.gov

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.