Te navade se poskusiti otresti ob vstopu v novo leto

Magazin 26. Dec 202208:00
telefon
Profimedia

Ste si zadali kakšno zaobljubo za novo leto? Poskrbite, da se otresete vsaj te škodljive navade, ki jo imate verjetno tudi vi.

Ob koncu leta si radi obljubimo, da bomo v novem letu veliko boljši. Pomislite tudi na to, česa si ne želite ”vzeti s seboj”. Primerjanje z drugimi in s fotografijami na družbenih omrežjih je zagotovo nekaj, kar je bolje, da v prihajajočem letu opustite.

Zakaj to še vedno radi počnemo in kako odpraviti slabo navado?

Dobro vemo, da fotografije na družbenih omrežjih ne prikazujejo celotne slike. Nekatere osebe celo poznamo in vemo, kako živijo. Zavedamo se, da vsak dan in vsako minuto pač niso v rožnati situaciji. Vendar ko drsamo po omrežjih, na to hitro pozabimo in se sprašujemo, kako vsi lahko živijo srečno razen nas. Zakaj imajo vsi popolno okrašene jelke, pridne otroke, lepo urejene domove?

Tako se začne slabšati samopodoba, postanete lahko celo anksiozni in imate negativne misli. Da se ne zapletete v ta začarani krog, preženite svojo navado primerjanja.

Kako?

Ugotovite, koliko časa preživljate na družbenih omrežjih

Na telefon si naložite eno od aplikacij, ki meri čas, ki ga preživite na telefonu. Bolj bodite pozorni na čas, ki ga porabite za pregledovanje omrežij in posledično primerjanje s fotografijami. Opazili boste, da na telefonu preživite veliko več, kot ste mislili. Potem določite, koliko časa dnevno boste še posvetili temu. Ko se boste nadzorovali, vam bo ostalo več časa za bližnje in stvari, ki jih radi počnete.

Preglejte, komu sledite

Preglejte seznam vseh oseb, ki jim sledite. Kako se ob njih počutite? Vas navdihujejo, sproščajo, nasmejijo ali zabavajo? Ali jim zavidate, postanete žalostni in zaskrbljeni ter vas preplavijo negativne misli? Takim prenehajte slediti in na seznamu pustite le osebe, ki vam ne prinašajo negativnih občutkov. A tudi pri njih ohranite ravnotežje in se opomnite, da vse njihove fotografije ne prikazujejo pravega vsakdana.

Nekaj dni brez družbenih omrežij

Ko bo vsega skupaj preveč, boste pod stresom in preobremenjeni, je najbolje, da se za dan ali dva popolnoma odklopite od družbenih omrežij. To vam bo prihranilo kar nekaj negativnih misli ob pogledu na srečne obraze in popolne situacije, ki vse skupaj še poslabšajo. Vzemite si vikend predaha od vsega tega. Če je možno, popolnoma izklopite telefon in bodite v družbi tistih, ki vam pomenijo največ. In, veste kaj? Ničesar ne boste zamudili!

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.