Teslova mama: ženska z velikim srcem in možgani genija

Magazin 12. Sep. 202117:00 > 19:49
Delite:
Djuka Tesla
Foto: Wikipedia

Teslova mama, čeprav neizobražena, je imela fotografski spomin. Izdelala je veliko gospodinjskih pripomočkov in orodja. Tesla je vedno govoril: "Kar bi videla z očmi, bi lahko ustvarila z rokami." Po čem je še bila znana Georgina Đuka Tesla?

Georgina Đuka Tesla, mati Nikole Tesle, se je rodila v Tomingaju v družini srbskega pravoslavnega duhovnika Nikole Mandića in Sofije Mandić (rojene Budisavljević) iz mesta Gračac v Liki. Je vnukinja protojereja Tome Budisavljevića.

Kot zelo mlada ženska je morala skrbeti za šest bratov in sester, ker je njihova mama zelo zgodaj umrla. To je tej izjemni ženski preprečilo, da bi hodila v šolo in bolj razvila svoj dar. Tesla je o njej vedno govoril s posebnim občudovanjem in verjel, da je od nje podedoval dar za izume, pa tudi odličen spomin. Izdelovala je različne gospodinjske predmete in bila znana po ročnih delih. Čeprav ni znala brati, jo je zanimala poezija in je na pamet znala številne srbske ljudske pesmi in odlomke iz Njegoševega Gorskega venca. Govorili so, da je prava Samarijanka, ker je vedno želela pomagati bolnim in nemočnim.

Po materini strani je bila Georgina potomka družine Budisavljević. Dva njena člana sta v 18. in 19. stoletju zaradi vojaških zaslug postala plemiča avstrijskega cesarstva. Budisavljevići so zato uživali velik ugled v Liki.

Đuka je doma podpirala vse štiri vogale – izdelovala je orodje, tkala, vezla. Veliko pozornosti je namenila vzgoji otrok, učila jih je, kako biti dober človek in sočuten do bližnjih.

Jovanka Budisavljević (poročena Broz), zadnja žena Josipa Broza – Tita, izhaja iz iste širše družine Budisavljević, iz katere je tudi Georginina mama Sofija. Njun skupni prednik je Tošo, praded Tome Budisavljevića, ki je leta 1811 od Napoleona prejel odlikovanje legije časti.

Jovanka Broz je govorila o Tomi Budisavljeviću in svojih družinskih vezeh z Nikolo Teslo

“Tesla je moj sorodnik po materini strani. Teslovi babici je bilo ime Sofija Budisavljević in je sorodnica mojega očeta. Rodila se je v isti hiši kot jaz, v vasi Pećane v Liki. Poročila se je s protojerejem Mandićem, Teslovim dedkom. Sofija je rodila Teslovo mamo, ki se je imenovala Đuka. Po tej strani je Tesla moj sorodnik. Moja družina je nenehno vzdrževala vezi s Teslovim očetom Milutinom Teslo. Bil je pravoslavni duhovnik v vasi Smiljan v Liki pri Gospiću. Moj oče je kot mladenič odšel v Ameriko. Ni ga nagnala beda, ampak njegovi strici so bili tam. Moj oče se je pogosto srečeval s Teslo v Ameriki in nam o tem pripovedoval.”

Med bivanjem v Parizu je Nikola Tesla izvedel, da je njegova mama hudo bolna. Zaradi tega je prekinil predvidena predavanja in takoj odšel v Gospić. Georgina je umrla 4. aprila 1892, ko je bila stara 71 let.

Avtorica: Selena Ribić, Nova.rs

Komentari

Vaš komentar