Test: kako odporni na trk so vaši avtomobili (VIDEO)

Magazin 24. Sep 202305:30
test, trčenje, tovornjak osebni avto
X (zajem zaslona)

Test trčenja tovornjaka z različni vrstami osebnih vozil je zaokrožil po družbenih omrežjih. Takšni avtomobili vozijo tudi po naših cestah.

Na družbenem omrežju X je zaokrožil animirani posnetek testiranja, kjer je v različne avtomobile trčil tovornjak.

Kje točno je posnetek nastal in kdo je test izvedel, sicer ni mogoče razbrati, posnetek pa je viralen. Gre za tovornjak, ki prevaža betonsko “lubenico”, avtomobili pa so osebna vozila, kakršna vidimo tudi na naših cestah. “Poglejte, kako trdni so avtomobili, ki jih vozite,” pravi zapis ob videu.

Edina podatka, ki ju je iz posnetka moč razbrati sta, da se je tovornjak premikal z relativno nizko hitrostjo (30 milj na uro oziroma okoli 45 kilometrov na uro) in vrsta testiranega osebnega avtomobila.

A kot je razvidno, noben od testiranih avtomobilov trčenja ni “preživel”. Res je, da so avtomobili z zadnjim delom naslonjeni na zid, vendar do podobnega učinka lahko pride tudi ob verižnih trčenjih, podobnim prometni nesreči, ki se je zgodila 11. septembra na ljubljanski južni obvoznici in v kateri se je voznik tovornjaka zaradi prepoznega zaviranja zaletel v avto, ta pa v pred njim stoječe avtomobile. Umrli so trije ljudje.