Povzročitelj nesreče, v kateri so umrli trije ljudje, zaviral “tik pred zdajci”

Črna kronika 12. Sep 202309:43 > 11:48 8 komentarjev
prometna nesreča na ljubljanski južni obvoznici
Foto: Promet.si/TWITTER

V ponedeljek popoldne se je na ljubljanski južni obvoznici zgodila huda prometna nesreča, v kateri so umrli trije ljudje. Po doslej znanih ugotovitvah je nesrečo povzročil voznik tovornjaka, ki je zaviral "tik pred zdajci", v nesreči pa je utrpel lažje telesne poškodbe. Življenje so na kraju nesreče izgubili 55-letna državljanka Slovenije in 72-letna državljana Italije.

Na ljubljanski južni obvoznici se je v ponedeljek popoldne zgodila huda prometna nesreča, v kateri je bilo udeleženih več vozil. Po do zdaj znanih ugotovitvah je voznik tovornjaka vozil po voznem pasu južne ljubljanske obvoznice v smeri Kopra. Pred izvozom Rudnik je trčil v avto, ki se je ustavil v koloni vozil. Avto je pri tem potisnilo naprej v drug avto, oba pa nato v tovornjak pred njima.

“Včeraj, okoli 15.30, smo bili policisti Policijske uprave (PU) Ljubljana obveščeni o prometni nesreči, ki se je zgodila na cesti A1 na južni obvoznici blizu Rudnika. V prometni nesreči, ki se je zgodila v času popoldanske konice, so bila udeležena tri osebna vozila in dve tovorni vozili,” je uvodoma pojasnil Primož Kadunc, policijski inšpektor sektorja uniformirane policije PU Ljubljana.

Dodal je, da je policija z zbiranjem obvestil in ogledom kraja nesreče ugotovila, da je voznik tovornjaka, sicer 56-letni državljan Slovaške, vozil od predora Golovec proti Barju, pri tem je dohitel stoječo kolono vozil in se zaletel v zadnji del avtomobila, ki je bil zadnji v vrsti. Tega je vozila 55-letna državljanka Slovenije. Zadnje vozilo v vrsti je potisnil v avtomobil pred njim, v katerem sta bila državljan in državljanka Italije, vse skupaj pa je zaradi hitrosti potisnilo še naprej v naslednji stoječi tovornjak, ki je zadel pred seboj stoječ počitniški priklopnik. Ta je bil priklopljen na avtomobil, ki ga je vozil 61-letni državljan Nemčije.

Po trčenju se je vozilo, ki ga je vozila državljanka Slovenije, zagozdilo pod tovornjak, obe vozili pa je odbilo v levo na prehitevalni pas. “Po približno 20 metrih sta se zagozdena ustavila, obe vozili pa sta se vneli,” je dodal Kadunc. Voznica je na kraju nesreče umrla, prav tako 72-letna državljana Italije, voznik tovornjaka, 51-letni državljan Slovenije, se je prevrnil na desno stran in je bil lažje telesno poškodovan. Nemški državljan, ki je imel na vozilo priklopljen počitniški priklopnik, v nesreči ni bil poškodovan.

prometna nesreča
promet.si

Povzročitelj nesreče utrpel lažje telesne poškodbe

Kot je še poudaril Kadunc, informacije nesreče še zbirajo. Cesta je bila zaprta do enih ponoči, ko so bile odstranjene vse posledice in poškodovana vozila v prometni nesreči. Povzročitelj nesreče, državljan Slovaške, ki je tovornjak uspel pravočasno zapustiti, je bil zaradi lažjih telesnih poškodb sprejet v bolnišnico, po opravljeni oskrbi pa ga je policija zaslišala ter nato spustila iz pridržanja.

Na posnetkih, ki jih je pridobila policija, je vidno, da je voznik zaviral, a zelo pozno. “Lahko bi rekli ‘tik pred zdajci’, ostale okoliščine pa še zbiramo,” je na novinarsko vprašanje N1, ali je povzročitelj nesreče zaviral, odvrnil Kadunc. Kot je v zaključku še poudaril policijski inšpektor na PU Ljubljana, bi se vsaka nesreča lahko preprečila, in sicer s previdno vožnjo ali z vožnjo po predpisih. “Z gotovostjo lahko trdimo, da je bil človeški dejavnik tisti, ki je najbolj kriv za prometno nesrečo,” je še zaključil in dodal, da nihče od udeležencev ni bil pod vplivom alkohola. Ker so vozila v celoti zgorela, pa bodo težko ugotavljali, ali so tehnično brezhibna. “Vsekakor pa bomo tudi s pomočjo sodnih izvedencev poskušali ugotoviti tudi to,” je še zaključil.

Policisti bodo tekom današnjega dneva še opravljali zbiranje obvestil in preverjali posamezne okoliščine nesreče ter o sumu storitve prometne nesreče iz malomarnosti obveščali pristojno državno tožilstvo.

Celotno izjavo PU Ljubljana si lahko pogledate v spodnjem posnetku: 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje