Težave, ki jih razumejo le pretirano zaskrbljene osebe

Magazin 03. Jun 202216:45
ženska
Profimedia

Se prepoznate v spodnjih težavah? Potem morda trpite za pretirano zaskrbljenostjo in bi morali ukrepati.

Če ste se že kdaj srečali z anksioznostjo, se boste verjetno prepoznali v vsaj eni od spodnjih situacij. Vsi, ki se s tem soočate ta trenutek, pa poskušajte čim prej ukrepati. Poiščite več časa za sprostitev, nove hobije, obudite aktivnosti, ki vas osrečujejo, in si po potrebi zagotovite tudi pomoč strokovnjaka.

Klici in sporočila pozno zvečer motijo vaš spanec

Večkrat se vam zgodi, da po pogovoru z nekom, preverjanju elektronskih sporočil ali po burni debati ne morete zaspati pozno v noč. Analizirate, premišljujete, vrtite razne scenarije v mislih … in se nasploh pretirano obremenjujete, tudi če pogovor ni bil tako pomemben. To vas stane dragocenega spanca.

Besede “ne skrbi” ne pomenijo ničesar

Pravzaprav lahko vse skupaj poslabšajo. Pretirano zaskrbljene osebe bo še vedno skrbelo in vaše zagotovilo ne bo pomenilo ničesar, razen če ga lahko podprete z razumno razlago ali znanstvenimi dejstvi. Če nimate ničesar od tega, bodite raje tiho, kot da osebo še dodatno razjezite ali povečate njeno zaskrbljenost.

Ponavljanje pomirja

Pretirano zaskrbljena oseba se lahko umiri tudi tako, da vam večkrat pove isto zgodbo situacije, ki jo spravlja v stres. Tega se zaveda, vendar meni, da bo pomirjena, če ubesedi svoje skrbi. Bodite malce potrpežljivi in prisluhnite, saj bo sogovornik to zelo cenil.

“Pozneje moram govoriti s tabo” – te besede vas spravijo v obup

Ko izrečete zgornje besede, anksioznemu prijatelju, sodelavcu ali partnerju nakopljete kup težav in skrbi. Seveda si predstavlja najhujše možne scenarije, čeprav ga želite le povabiti na pijačo. Težko se zbere za delo ali opravke in minute se zdijo kot ure, ko čaka na vaš pogovor.

Prepira ni nikoli zares konec

Tudi ko rečete, da niste več jezni, ali se strinjate in najdete kompromis, za pretirano zaskrbljeno osebo prepira ni konec. Po glavi mu hodijo vprašanja o tem, ali naj vam verjame ali ne, ali mu skrivaj zamerite, ali ste mislili resno … Tudi ko sami že pozabite na nesporazum, se ta še vedno podi po njegovih mislih.

Vsaka situacija lahko prinese panični napad

Dan lahko poteka povsem normalno in ne zgodi se nič neobičajnega, vendar se pretirano zaskrbljena oseba kljub temu začne potiti med delom, vožnjo ali sprehodom. Zaveda se, da se bliža panični napad. Možgani očitno še niso predelali vseh preteklih situacij, ki so predstavljale stres, zato se zdaj borijo z njimi. Nekomu, ki še ni doživel paničnega napada, se to ne bi zdelo nič takšnega, anksiozni ljudje pa vedo, da je izkušnja strašljiva in izčrpavajoča.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.