Težave z alergijami? Lahko vam pomaga poseben semafor

Magazin 16. Apr 202405:07 1 komentar
ženka kiha ob cvetočem drevju
Foto: PROFIMEDIA

Seneni nahod ali celo astma marsikomu zagrenita pomlad. S spletnim semaforjem obremenjenosti zraka s cvetnim prahom lahko zmanjšate ali celo preprečite njegove simptome.

Čeprav pomlad pogosto velja za najlepši del leta, so mnogi za uživanje v teh mesecih prikrajšani zaradi alergij na cvetni prah.

Letos cvetlice in drevje cvetijo precej prej kot prejšnja leta, zato se je tudi sezona senenega nahoda in drugih alergij na cvetni prah začela bolj zgodaj. Neprestano poln, včasih tudi srbeč nos, oteženo dihanje in kihanje so nadloga, ki pomladi tare precej ljudi. Pri nekaterih se lahko poleg opisanih simptomov ali samostojno pojavijo tudi srbeče oči ali ušesa, celo žrelo. Pojavi se občutek peska v očeh, očesne veznice pordijo, oči pa se solzijo.

Alergeni cvetni prah se v zraku pojavlja v štirih časovnih valovih:

• Prvi val nastopi pozimi, v toplem januarju, običajno pa v februarju z lesko in jelšo.

• Drugi val nastopi konec marca in v aprilu. Prinese cvetni prah breze ter drugih, brezi sorodnih dreves (črni in beli gaber, hrast, bukev) in jesena.

• Tretji val v maju zaznamujejo trave. Zaključi se sredi avgusta.

• Četrti val vsebuje cvetni prah pelina ter ambrozije in traja od avgusta do oktobra.

Zrna nekaterih vrst rastlin vsebujejo beljakovinske molekule (alergene), ki mnogim povzročajo zdravstvene težave – seneni nahod in alergijsko astmo, piše v zgibanki, ki jo je izdal NIJZ. Ko zrna vstopijo v nosno votlino, imunski sistem nekaterih ljudi čezmerno reagira in razvije se eno od najpogostejših alergijskih obolenj sezonski rinokonjunktivitis, znan tudi kot seneni nahod, piše v zgibanki.

Seneni nahod se običajno podeduje, tisti, ki za njim trpijo, pa so alergični na eno ali pa več vrst cvetnega prahu. Če se alergeni sprostijo iz počenih zrn, lahko prilepljeni na manjše trdne delce zaidejo v pljuča in sprožijo astmo.

Rastline začnejo sproščati cvetni prah že zjutraj. Ko se dopoldne zrak segreva, se s toplim zrakom dvigajo tudi zrnca. Pozno popoldne, ko se zrak ohlaja, se s hladnejšim zrakom posedajo. Med sezono cvetenja rastlin v lepem vremenu in v rahlem vetru so obremenitve zraka s cvetnim prahom visoke. V vlažnem, deževnem vremenu in močnem vetru so obremenitve nizke in navadno ne povzročajo zdravstvenih težav. Prihajajoča ohladitev in padavine bodo tako alergikom na cvetni prah prinesle začasno olajšanje.

Le peščica rodov cvetnic sprošča v zrak alergeni cvetni prah, ki je lahko vzrok za alergije dihalnih poti. Mešanica cvetnega prahu pa se prek leta spreminja tako po sestavi kot količini. Odvisna je tudi od tega, katere vrste so lokalno prisotne, pa tudi od vremena v času cvetenja.

Kaj lahko storimo, da zmanjšamo vnos cvetnega prahu v telo?

Prvo pravilo preventive na alergije je, da se izogibamo alergenu, kolikor je to mogoče.

V času, ko je v zraku največ cvetnega prahu, se izogibajte športnim dejavnostim na prostem in daljšemu zadrževanju zunaj. Bodite pozorni na to, katere alergene rastline rastejo ali cvetijo v vaši okolici.

Med vožnjo z avtomobilom naj bodo okna zaprta.

V prezračevalnih napravah uporabljajte filtre, ki zadržijo cvetni prah.

Notranje prostore zračite ponoči ali po dežju.

Perila ne sušite zunaj.

Ko pridete domov, se preoblecite ter umijte obraz in lase.

Cvetni prah lahko na dlaki od zunaj prinesejo tudi domači ljubljenčki.

Cvetni prah se lahko nalaga tudi v hišnem prahu.

Semafor obremenitve zraka s cvetnim prahom

Cvetenje alergenih rastlin v Sloveniji in obremenjenost zraka s cvetnim prahom alergenih rastlin lahko spremljate tudi na spletu, v Semaforju obremenitve zraka s cvetnim prahom. Objavljen je na spletnih straneh Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH).

Semafor kaže obremenitve zraka s cvetnim prahom trenutno za štiri območja: Ljubljane, Maribora, Lendave in Izole, spremlja pa 17 rastlin. Tabela kaže stanje obremenjenosti (nizko, visoko in srednjo) za teden dni nazaj, vsebuje pa tudi napoved za razvoj stanja v naslednjih dneh. Napoved je podana tudi v pisni obliki.

Spodnja slika prikazuje obremenjenost zraka s cvetnim prahom na območju Ljubljane od začetka aprila. Zelena barva pomeni nizko obremenjenost, rumena srednjo in rdeča visoko. Puščice ob strani kažejo napoved za obremenjenost v prihodnjih dneh – puščica navzgor naraščajočo, puščica navzdol pa upadajočo obremenjenost.

Semafor obremenjenost zraka s cvetnim prahom
Foto: Zajem zaslona/NLZOH SI

Na spletni strani NLZOH je objavljen tudi koledar cvetnega prahu, ki prikazuje obdobja v letu, ko v zraku lahko zasledimo cvetni prah omenjenih rastlin in obremenjenost zraka s cvetnim prahom v teh obdobjih. Koledar temelji na desetletnem merjenju cvetnega prahu. Tako kot semafor prikazuje podatke za štiri merilna območja in je lahko koristna orientacija pri preprečevanju in zmanjševanju simptomov senenega nahoda.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje