To so najbolj nevarni poklici na svetu. Preverite, ali je med njimi tudi vaš

Magazin 13. Jan 202415:45 1 komentar
Gradbeni delavci
Foto: PROFIMEDIA

Ste kdaj pomislili, kateri poklici na svetu veljajo za najnevarnejše? Časnik Times of India je sestavil seznam.

1. Drvar

Drvarji vsak dan operirajo s težkimi stroji, ki so pogosto lahko zelo nevarni. Ravno pri tem delu so poškodbe zelo pogoste in se lahko končajo s smrtjo.

2. Ribič

Ribiči morajo biti vedno pripravljeni na težke vremenske in delovne pogoje. Vsako leto po vsem svetu umre 24.000 ribičev, piše časnik Times of India.

Ribič, Pula
Foto: Bobo

3. Pilot

Ste si od nekdaj želeli postati pilot? Morda ni tako glamurozno, kot je videti v filmu Top Gun s Tomom Cruisom v glavni vlogi, saj pilot spada v vrh bolj nevarnih poklicev.

Pilot v letalu
Fotografija je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

4. Gradbeni delavec

Zaradi dela na višini in s težkimi stroji se je ta poklic uvrstil na seznam najnevarnejših na svetu. V ZDA se 45 odstotkov vseh poškodb na delovnem mestu zgodi zaradi padcev z gradbenih odrov.

5. Krovec

Tudi krovci delajo na višini in so odvisni od vremenskih razmer, ki jim lahko dodobra otežijo delo.

6. Voznik tovornjaka

Dolge ure na cesti, gost promet in utrujenost, ki lahko nastopi med vožnjo, lahko vodijo v hude prometne nesreče. Prav zato delo voznika tovornjaka oziroma avtobusa spada med 10 najnevarnejših.

7. Kmet

Kmetje so vsakodnevno izpostavljeni težkim strojem, ki lahko ob nepravilnem upravljanju predstavljajo veliko nevarnost.

Kmet
Foto: PROFIMEDIA

8. Električar

Delo z elektriko je seveda nevarno. Električarji pa delajo tudi na višini z visokonapetostnim tokom, kar predstavlja še dodatno tveganje.

9. Policist

Policisti so vsak dan na delovnem mestu izpostavljeni potencialnemu tveganju. Število smrti v tem poklicu pri nas ni tako visoko, v ZDA pa je medtem primerov veliko.

10. Delavec v železarni

Delo s staljenim železom in drugimi kovinami seveda ni brez nevarnosti. Če k temu prištejemo še delo s težkimi stroji, je jasno, da to delo zagotavlja visoko koncentracijo in pozornost, da se ne zgodi kaj hudega.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje