To jesen ulice modnih metropol zavzema motoristični slog

Magazin 29. Sep 202217:30
Street Style
Profimedia

Moda ostaja v nenehnem nihanju in ''bikercore'' vidimo kot nekakšno nasprotje ''superpoliranemu'' pristopu k oblačenju, ki smo ga spoznali v dobi Instagrama.

Za jesen je v ospredju nova estetika: seznanite se z modnim “biker” trendom iz leta 2022. Ta slog, ki ga sestavljajo obrabljeni usnjeni izdelki in uporniška, trda dekliška drža, združuje moč z ženstvenostjo. To je Rihanna v reviji Vogue, noseča in gola, manjkajo le rokavice z motoristični motivi in rumena dirkaška jakna. Pozabite na Sons of Anarchy; to leto pozdravlja hčerke novoustanovljenega motociklističnega kluba – in te so zagnane in pripravljene na vožnjo.

Balmain
Profimedia

Balmain, jesen in zima 2022

Ko večina pomisli na slog, ki ga navdihujejo motoristi, jim najprej na misel pridejo osnovne stvari: motoristične jakne, izpostavljene debele zadrge, grafične majice in ogromno usnja. Vse te značilne kode bodo prevladovale v prihajajoči sezoni – poglejte si modne revije Chloé, Prada in Alexander McQueen za jesen in zimo 2022/23, na katerih je bilo močno prisotno obrabljeno usnje, škatlaste moto jakne in ”strojna oprema” brez sijaja.

Alexander McQueen
Profimedia

Alexander McQueen, jesen in zima 2022

Tu nastopi sodobna prenova: čeprav še vedno vidimo te tradicionalne elemente, trend ”bikercore” v letu 2022 uvaja tudi posodobljen ženstveni preobrat klasičnega sloga z videzom iz džinsa ter usnjenimi jaknami v kombinaciji z lahkotnimi krili in dodatki, ki jih odobrava ta estetika. Napoti vas, da razmislite o dolgih usnjenih rokavicah, navdihnjenih z grungeom, in trdo-mehkem slogu jaken z dirkalnimi črtami, združenih z razgibanimi oblekami na Diorjevi reviji za jesen in zimo 2022/23. Balmainova kolekcija iz iste sezone je bila podobno dihotomna, saj je predstavila strukturirane korzete, ki spominjajo na telesne oklepe, in mini krila, ki segajo do stegen in so podrobno prešita s prešivanjem za motokros.

Christian Dior
Profimedia

Dior, jesen in zima 2022

Vendar se odtenki letošnjega sloga moto ne ustavijo pri tem. Današnja ponovitev motoristične mode vključuje tudi nostalgični element Y2K. Oglejte si cruise kolekcijo Louis Vuitton, v kateri je Nicolas Ghesquière zasejal seme za vrnitev pasov z vponkami – pomislite bolj na Gwen Stefani okoli leta 2000, manj na najstnika iz predmestja. Tudi kolekcija Acne Studios za jesen in zimo 2022/23 se je dotaknila zgodnjih let drugega tisočletja, čeprav z rahlim distopičnim pridihom; nekoč bleščeč srebrni nakit, blatne usnjene tkanine in raztrgan patchwork džins.

Louis Vuitton
Profimedia

Louis Vuitton, Cruise 2023

Med vsemi predstavitvami kolekcij za jesen in zimo 2022/23, ki so spominjale na moto, pa je bila najbolj v slogu Y2K kolekcija Diesel. Obrezane moto jakne, raztrgan džins in izjemno nizka krila s pasovi – lahko si predstavljamo Paris Hilton, ki je oblečena v karkoli iz te kolekcije, medtem ko po avtocesti drvi na vročem rožnatem harleyju. Seveda je prisoten dejavnik nostalgije. Toliko je referenc iz arhivov in skozi prizmo popkulture; zaradi tega je bila kolekcija pristna, pristnost pa ima velik odmev.

Acne Studios
Profimedia

Acne Studios, jesen in zima 2022

In če pomislimo še na življenjski slog bikerja, je v njem prostor za zabavo in brezskrbnost – še vedno je kul, a brez napora. Če ste si od nekdaj želeli pridružiti motoristični ekipi, je leto 2022 lahko vaše leto.

Diesel
Profimedia

Diesel, jesen in zima 2022

Kako se trend kaže na Instagramu?

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.