To so fitnes trendi, ki se jim je bolje izogniti

Magazin 25. Okt 202218:00
fitnes
Profimedia

Če redno telovadite, pazite, da ne boste sledili prav vsakemu trendu, ki je v modi. Raje poslušajte svojega trenerja.

Kot na drugih področjih se tudi v svetu športa vedno kaj spreminja. Prihajajo novosti in kar nekaj jih je dobrih. Vendar svetujemo, da se pred vpeljavo novih stvari posvetujete z osebnim trenerjem, ki bo vedel, ali določeno spremembo potrebujete ali ne.

Nekatere trende raje izpustite ali jih vsaj prilagodite svojim potrebam:

Brez dneva za počitek

Vam je prijatelj omenil, da zdaj teče vsak dan? Ali pa ste videli prijateljico ta teden že tretjič na uri joge? Mogoče bi morali povečati število svojih vadb ali intenzivnost? No, delno drži. Ko boste usvojili določeno intenzivnost, jo morate povečati, saj boste le tako napredovali.

Ne drži pa, da ne potrebujete dni za počitek in morate kar naenkrat telovaditi precej več kot prej. To delajte postopoma. Slogana na vse ali nič ne potrebujete. Držite se svoje rutine in upoštevajte nasvete svojega trenerja, predvsem pa svoje telo.

Pomembne so številke

Verjetno uporabljate pametno uro ali aplikacije, ki spremljajo vaše gibanje. To je lahko dobra motivacija, ki vam hkrati nudi podatke o trenutni zmogljivosti. Hitro pa se lahko tudi ujamete v začarani krog številk in sledite le še temu, koliko kalorij ste pokurili in koliko ste shujšali, če je to vaš cilj.

Zato tehnologijo jemljite z rezervo in se raje osredotočite na druge dobre posledice, ki jih prinaša redna vadba:

– trden in kakovosten spanec,

– boljša zbranost,

– manj stresa in večja sproščenost,

– veliko energije čez dan,

– oblikovane mišice,

– lažje nošenje vrečk iz trgovine,

– stare kavbojke so vam spet prav …

Potrebujete vse te prehranske dodatke?

Ko odprete družbena omrežja, padete v poplavo prehranskih dodatkov, ki lahko rešijo vse vaše zdravstvene težave. Ne bomo delali krivice prehranskim dodatkom, saj vam nekateri lahko zelo koristijo, vendar pazite, kako jih izbirate. Ne kupite vsega, kar vam je ponujeno. Raje se odpravite k zdravniku, ki bo opravil preiskave in vam povedal, ali določene dodatke zares potrebujete. Svetujejo vam lahko tudi v lekarni.

V glavnem pa zase poskrbite tako, da jeste zdravo in na jedilnik dodate sadje in zelenjavo. To bo telo založilo z vitamini, minerali in hranljivimi snovmi.

Izziv v 1 minuti, 10.000 korakov, enotedenska preizkušnja …

… in drugi izzivi, ki sicer lahko popestrijo rutino, vendar so tudi precej nevarni, če presegajo vašo fizično pripravljenost.

Izzivov se lotevajte, vendar o njih dobro premislite in jih prilagodite sebi. Ne ozirajte se na čas, število vaj ali korakov, ampak vse to določite sami – tako, kot običajno telovadite. Potem boste pripravljeni na izziv. Seveda naj ne bo prelahko, saj potem ne boste od tega imeli nič dobrega, vendar niti ne pretiravajte. Nič ne bo pomagalo, če boste držali desko 10 minut, če je položaj popolnoma napačen. To lahko vodi celo do poškodbe.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku
Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.