To so hlače, ki bi jih to sezono morali imeti, saj so osvojile modno sceno

Magazin 24. Nov 202215:00
Christian Dior
Profimedia

Hibridni kos oblačila na stičišču med hlačami in krilom, culottes, pooseblja željo žensk, da bi živele tako, kot se jim zdi primerno: aktivno in brez vsakršnih omejitev. Pogled v zgodovino oblačila, ki ni ostalo prezrto, in zgodbo, ki je zagotovo še niste slišali.

Tega nismo pričakovali, a kljub temu je hlačno krilo še vedno na modni sceni. Ali gre za način, kako ponoviti kode oblačenja iz preteklih let in odstraniti prah s klasičnih kosov, ki veljajo za zastarela? Morda. Ta kos, ki sta ga navdihnili buržoazija in šolska uniforma, ima edinstveno zgodovino, v katero se potopimo tokrat in izberemo ključne odlomke zgodovine, ki še danes odmevajo želje in boje žensk.

Alexandre Vauthier
Profimedia

Alexandre Vauthier, jesen in zima 2020/21

Hlačno krilo, revolucija za svobodo gibanja žensk

Hlačno krilo je leta 1911 populariziral modni oblikovalec Paul Poiret, ki je želel sodobnim ženskam tistega časa, ki so potovale s kolesom, olajšati življenje in gibanje. Ta kombinacija krila in haremskih hlač (ki se tukaj razume kot nekakšno dolgo spodnje perilo, ki so ga moški takrat nosili pod obleko) je ženskam omogočila, da so se uprle prepovedi nošenja hlač. Hlačno krilo je torej predvsem uporabno oblačilo.

To je bil trenutek, ko je Elsa Schiaparelli prispela v Pariz. Spoznala je Paula Poireta in odkrila strast do mode. Ta strast je postala njen poklic, saj je postala šivilja. Italijanska oblikovalka je v 30. letih 20. stoletja združila nadrealizem in visoko modo ter hkrati prevzela veliko poslanstvo svojega časa: osvoboditi žensko telo z oblikovanjem inovativnih in udobnih oblačil, prilagojenih njenim novim dejavnostim. Najboljši primer tega je bil, ko je za turnir v Wimbledonu špansko teniško prvakinjo Lilí Álvarez oblekla v krilo culotte. Oblačilo se je pozneje uporabljalo za jahanje in kolesarjenje.

Lilí Álvarez
Profimedia

Elsa Schiaparelli je tako posodobila kreacijo Paula Poireta in izzvala javnost, ki se je še vedno upirala takšni modernosti (takratni tisk je hlačno krilo označil za škandalozno). Toda prav v imenu te modernosti je oblikovalka zaznamovala zgodovino mode in konfekcije. Športna oblačila in drugi trendi, ki so bili prej rezervirani za moška oblačila, so se začeli uveljavljati tudi v ženskih oblačilih.

Elsa Schiaparelli
Profimedia

Če je krilo culotte pustilo svoj pečat, ne da bi prepričalo večino, je bilo v medvojnem obdobju očitno odloženo, zares pa se je začelo nositi šele v šestdesetih letih prejšnjega stoletja. Tako kot mini krilo Mary Quant je tudi ta kos del modne zgodovine, ki je ženskam omogočila svobodo gibanja in (predvsem) osvoboditev od konvencij. Pod ustvarjalno spodbudo Yvesa Saint Laurenta in njegove drzne muze Betty Catroux se je hlačno krilo demokratiziralo. Prva manifestacija ženskih hlač, ki se je nosila z obleko, srajco, suknjičem in visokimi škornji, kot modeli, ki sta jih podpisala Pierre Cardin ali Courrèges.

Leia Sfez
Profimedia

Vrnitev kratkih hlač na modno prizorišče

Že nekaj let se culottes vračajo iz sezone v sezono in še vedno vzbujajo našo radovednost. Kot spomin na preteklost se vrača z lažno naivnim videzom.

Jacquemus
Profimedia

Jacquemus, pomlad in poletje 2020

Hermès
Profimedia

Hermès, pomlad in poletje 2022

Rokh
Profimedia

Rokh, jesen in zima 2020/21

Dior
Profimedia

Dior Cruise, 2023

Nosite ga kot bermuda kratke hlače ali lahkotno krilo za pomlad-poletje ali volno, usnje ali džins za jesen-zimo, ta kos pa doda svoj retro čar vsaki silhueti. Pri tem pa ohranja svoj angažirani in drzni slo. Ker je emancipacija žensk ponovno na dnevnem redu, je pred hlačnim krilom morda še svetla prihodnost.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.