To so mesta z največ prometnimi zastoji – kako se je odrezala Ljubljana?

Magazin 01. Feb 202312:153 komentarji
promet, kolona, gneča,
Aljaž Uršej/N1

Ljubljančani naj bi zavoljo prometnih zastojev porabili približno 32 ur na leto, Zagrebčani pa kar dva dni.

S pandemijo covida-19 so za nekaj kratkih mesecev zadihala tudi naša mesta, a ko se je življenje vrnilo v stare tirnice, so se ceste spet napolnile.

Nihče ne mara prometnih zastojev, saj so prav ti eden najmanj prijetnih aspektov življenja ali dela v mestu. Ne le, da zapravljamo vedno dražje gorivo, temveč izgubljamo še bolj dragoceni čas. Zastoji in posledični izpusti pa so velik udarec tudi za okolje.

Po podatkih poročila Global Traffic Scorecard za 2022, ki ga je objavilo analitično podjetje Inrix, so zastoji dandanes še precej hujši kot pred pandemijo. Inrix z analizo ponudi podatke tudi o tem, koliko ur vozniki avtomobilov izgubijo v prometu v določenem letu in koliko denarja na koncu porabijo za gorivo.

London, Čikago, Pariz …

Najslabše na lestvici se je odrezal London. Londončani so lani v prometni gneči preživeli povprečno 156 ur na leto, kar je več kot prebivalci kateregakoli drugega mesta na svetu. To je vsakega voznika v enem letu stalo približno 1.500 evrov. Na drugo mesto so raziskovalci uvrstili Čikago, kjer vozniki v prometu preživijo povprečno 155 ur na leto. Ta čas se je v primerjavi z letom 2021 povečal za več kot 49 odstotkov, mesto pa je na drugo mesto skočilo s šestega, ki ga je zasedalo leta 2021.

Tretji na lestvici je Pariz, ki pa je kot edini v začetni deseterici v zadnjih 12 mesecih zabeležil upad prometa. Kljub temu pa vozniki v francoski prestolnici v prometu še vedno preživijo neverjetnih 138 ur na leto.

Eifflov stolp
Gonzalo Fuentes/REUTERS

V prvi deseterici so se znašli še Boston, New York, Bogota, Toronto, Miami, Palermo in Monterrey.

Po podatkih sodeč se Slovencem ni treba prav veliko pritoževati. Ljubljana se je uvrstila na 269. mesto, ljudje pa v povprečju v prometnih zamaških zapravimo 32 ur letno. Sosednji Zagreb je na 105. mestu, prebivalci hrvaškega glavnega mesta pa v prometnih zastojih izgubijo dva dni na leto.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar