To so najbolj trajnostne znamke oblačil ta trenutek

Magazin 17. Sep 202118:00
moda
Profimedia

Trajnost je intenzivno razdvajajoča tema v modni industriji, tretji največji onesnaževalki okolja na svetu. Večina znamk se na takšen ali drugačen način trudi dokazati prizadevanja za boljši jutri in razviti načine, s katerimi zmanjšujejo negativne posledice proizvajanja oblačil, nekatere pa na etičnem, okolju prijaznem pristopu temeljijo brezkompromisno.

1. Everlane

Znamka Everlane je povsem transparentna. Kupcem v celoti razkrije proces izdelave oblačil od izbire materialov in delovnega okolja do transporta. S tem pristopom do mode želijo povečati ozaveščenost o modni trajnosti in resnici o ceni proizvajanja trajnostnih oblačil – razkrivajo celo natančne vsote, ki je porabljena v posamezni stopnji proizvodnje, in pojasnijo porabo sredstev. Oblačila Everlane niso oblikovana sezonsko, temveč so temeljni, brezčasni kosi, proizvedeni iz kakovostnih materialov v skrbno nadzorovanih tovarnah.

2. Reformation

Sprva trgovina z vintidž oblačili, dobrih deset let zatem pa ženstvena predstavitev trajnostne mode za moderne ženske. Leta 2009 ustanovljena znamka Reformation, poudarja svoje zavzemanje za zmanjšanje negativnih vplivov modne industrije na okolje. Trajnostno modo želijo narediti manj ”dolgočasno” in dostopno vsem. Uporabljajo modificirane materiale, pridelane s procesi, ki uporabijo manj vode in škodljivih kemikalij, ponosno pa izpostavljajo ljudi, ki ustvarjajo njihova oblačila.

3. Pangaia

Pangaia slovi po združevanju udobja in trajnosti, poleg tega pa vztrajno potrjuje status najbolj priljubljenih znamk med svetovnimi vplivnicami. Pri oblikovanju oblačil intenzivno vključujejo tehnologijo in znanost, najpogosteje pa izbirajo reciklirano ali trajnostno pridelane materiale. Osredotočeni so na oblikovanje udobnih, vsakodnevnih oblačil, s premišljenimi kroji in inovativnimi materiali pa na prvi pogled enostavna oblačila postavijo stopničko višje.

4. Stella McCartney

Oblikovalka Stella McCartney je istoimensko znamko ustanovila leta 2001, že od začetka pa njeno ustvarjanje temelji na trajnosti, modernem dizajnu in pridihu visoke mode. V kolekcijah za ženske in moške nikoli ni uporabljala usnja, krzna, perja ali kakršnekoli živalske kože. Je vodilna ženska oblikovalka v moderni modni industriji, poleg upoštevanja in razvijanja novih načel trajnosti v modi pa jo poznamo po sodelovanju z znamko adidas in oblikovanju sprejemne obleke za poroko Meghan Markle.

5. CAES

CAES, leta 2019 ustvarjena znamka, verjame, da oblačila niso namenjena hitrim, sezonskim nakupom. Pri oblikovanju oblačil so še zlasti pozorni na izbiro materialov, ki so organski, kakovostni, lahko obvladljivi in brezčasni. Kroji oblačil so namenjeni dolgoročni uporabi, dizajni pa niso omejeni na sezonske trende. Pravijo, da k trajnosti v modi prispevajo z javnosti odprtim, počasnejšim in premišljenim ustvarjanjem, posebej pa so osredotočeni na zmanjševanje proizvodnih odpadkov.

6. Re/done

Znamka Re/done, na voljo samo na spletu, med kupce širi željo po združevanju individualnosti in trajnosti. Pred leti so s t. i. upcyclingom oziroma nadcikliranjem ikonične, starejše modele džins hlač Levi’s rešili pred odpadom, danes pa k trajnosti prispevajo tudi s predelovanjem kosov dizajnerskih znamk. Pred koncem na odpadu ali sežigom jim je od ustanovitve uspelo rešiti več kot 145 tisoč kosov oblačil, ki jih individualno in ročno predelajo v bolj trendne in unikatne kose.

7. Alohas

Alohas, znamka, najbolj znana po trajnostnih sandalah, v modnem svetu razbija predsodek, da so trajnostna oblačila dolgočasna. Nakup njihovih čevljev poteka po prednaročilu, s čimer pripomorejo k zmanjšanju pretirane proizvodnje. Španska znamka s proizvodnjo v mestu Alicante na španski obali, izbiro certificirano organskih materialov in okolju naravnano etiko kupcem sporoča, da trajnostna moda ni nedostopna, pusta in pretirano draga.

Komentarji (0)

Prikaži vse komentarje