Top 10 mest za življenje v letu 2022 (izbor vas lahko preseneti)

Magazin 06. Apr 202216:00 0 komentarjev
Victoria Tower Gardens
Profimedia

Izbor revije Global Finance vas bo morda presenetil. Revija je namreč predstavila seznam mest, v katerih je v 2022 najbolje živeti.

Seznam so sestavili na podlagi osmih parametrov, s katerimi so želeli izmeriti kakovost bivanja v urbanih predelih, pri tem pa so upoštevali gospodarstvo, kulturo, naseljenost, okolje itd.

Pri tem so upoštevali tudi število žrtev novega koronavirusa v posamičnih državah, s čimer so želeli zajeti novo resničnost, v kateri smo se znašli. Tradicionalne rezultate so posodobili z novimi dejavniki in sestavili seznam mest, ki bo marsikoga na prvi pogled presenetil.

Prvo mesto na seznamu namreč pripada Londonu, ki sicer v času epidemije covida-19 ni imel najboljših rezultatov, zato pa je dobil veliko točk na področju kulture, dostopnosti in rasti prebivalstva.

Buckingham Palace
Profimedia

Na drugo mesto so uvrstili japonsko prestolnico Tokio, katere slaba stran je, kot so navedli v raziskavi, le zmanjševanje mestne populacije. Ta namreč v zadnjem desetletju strmo pada. Sledi Šanghaj, predvsem po zaslugi nizkih številk žrtev v času epidemije novega koronavirusa in visoke rasti prebivalstva.

Singapur
Profimedia

Na četrtem mestu je mestna državica Singapur, na petem ji sledi avstralski Melbourne. Šesto mesto je prav tako pripadlo avstralskemu mestu, tokrat Sydneyju, na sedmem pa spet odpotujemo v Evropo, natančneje v Pariz. Pri tem je zanimivo, da vrh tovrstnih seznamov pogosto zasedajo evropska mesta, tokrat pa so med prvo deseterico le trije, z Amsterdamom na desetem mestu. Na osmem mestu je namreč Peking, na desetem pa Veliko jabolko – New York.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!