Tragedije, ki so se zgodile na hollywoodskih snemanjih

Magazin 26. Okt 202114:02
Brandon Lee, Vran
Profimedia

Po svetu odmeva tragični dogodek s snemanja vesterna Rust, v katerem je zvezdnik Alec Baldwin z rekvizitno pištolo ustrelil dva sodelavca, a v tovarni sanj so se podobne reči že dogajale.

Kot je znano, je Baldwin, glavni igralec in soproducent omenjenega filma, za potrebe prizora streljal z domnevno nenevarno rekvizitno pištolo in ubil 42-letno direktorico fotografije Halyno Hutchins, resno ranjen pa je bil tudi 48-letni režiser Joel Souza.

Zaenkrat incident še preiskujejo, do nastanka tega prispevka v povezavi z dogodkom niso aretirali nikogar, so pa snemanje filma – pričakovano – ustavili.

Vran (1994)

V zgodovini nesreč, ki so se pripetile na snemanjih v Hollywoodu, je gotovo najbolj razvpita tista, v kateri je umrl Brandon Lee, sin legende kung fu filmov Brucea Leeja. Na snemanju Vrana iz leta 1994 je bil 28-letni zvezdnik žrtev napake ekipe rekviziterjev, saj se je sprožila majhna eksplozivna naprava, ki je igralca zadela v območje trebuha in ga smrtno ranila.

Temačni fantazijski film so po Leejevi smrti vseeno dokončali, saj je večino prizorov posnel pred tragičnim dogodkom, igralcu pa bi se glede na kritiške ocene obetala lepa kariera. Lahko bi potegnili tudi vzporednico z zgodbo njegovega slavnega očeta, saj je tudi Bruce Lee umrl še pred koncem snemanja filma V zmajevem gnezdu, ki velja za enega v zgodovinskem merilu najboljših izdelkov v žanru filmov borilnih veščin. Star je bil 32 let.

Na aktualne dogodke s snemanja Baldwinovega filma se je na Twitterju prek profila, ki ga vodi v imenu pokojnega brata, odzvala Shannon Lee: “Družinama Halyne Hutchins in Joela Souze ter vsem, vpletenim v nesrečni dogodek, izrekamo sočutje. Nihče ne bi smel umreti zaradi pištole na snemanju filma. Pika.”

Midnight Rider (2014)

Enega od prizorov filma Midnight Rider: The Gregg Allman Story so snemali na pravi železniški progi, ko je asistentko kamere Saro Jones do smrti povozil vlak.

Kot so takrat poročali ameriški tabloidi, je filmska ekipa poskušala umakniti opremo s tračnic, ko so slišali, da prihaja vlak, a je nato Jonesovo po spletu okoliščin potegnilo nazaj na tire in umrla je na kraju nesreče, stara komaj 27 let.

Po tragediji, ki je v Hollywoodu dvignila veliko prahu in sprožila vprašanja o varnosti pomočnikov na snemanjih, je režiser Randall Miller odslužil leto dni za zapahi, biografskega filma o soustanovitelju zasedbe Allman Brothers pa ni nikoli dokončal.

RIP Sarah Jones, Midnight Rider
Profimedia

Nevidno zlo: Zadnje poglavje (2016)

V nazadnje dokončanem filmu iz franšize z Millo Jovovich v glavni vlogi sta se zgodili kar dve resni nesreči. Najprej je kaskaderka Olivia Jackson, ki je namesto Jovovicheve snemala nevaren prizor na motorju, ostala brez roke.

Dva meseca zatem je na istem snemanju umrl stanovski kolega Jacksonove Ricardo Cornelius, ki ga je pod sabo zmečkalo nezavarovano terensko vozilo.

Temni vitez (2008)

Čeprav so si številni film o Batmanu pod režijsko taktirko Christopherja Nolana zapomnili tudi po tem, da je v času postprodukcije umrl Heath Ledger, ki je v kultni ZF-akciji upodobil Jokerja, je na snemanju enega od akcijskih prizorov v Angliji življenje izgubil kaskader Conway Wickliffe.

Do nesreče s smrtnim izidom je prišlo, ko se je 41-letni Wickliffe, ki je nastopal tudi v Nolanovem filmu Batman: Na začetku (2005), nagibal iz terenskega vozila in snemal s kamero, avto pa se je silovito zaletel v drevo.

Temni vitez
Profimedia

Trojni X (2002)

Na snemanju akcijskega spektakla Trojni X z Vinom Dieslom je prav tako umrl kaskader, in sicer Dieslov filmski dvojnik Harry O’Connor, nekdanji pripadnik specialne enote ameriške vojne mornarice, ki se je med skokom s jadralnim padalom zaletel v most Palackega v Pragi in si zlomil vrat.

Po dogodku je režiser filma Rob Cohen v izjavi povedal, da se kaskaderji zavedajo, v kakšno nevarnost se spravljajo – prav z nevarnostjo si celo služijo kruh -, in da se včasih pač zgodi, da se zadeve ne končajo dobro.