Trajnostna moda: nekaj nasvetov, kako pametno kupovati vintidž oblačila

Magazin 08. Jan 202316:30
nakupovanje vintidž oblačil
Foto: Profimedia

Modni trendi, ki jih navdihuje nostalgija, so prevzeli tako družbena omrežja kot izložbe trgovin. Ni boljšega načina, da z odprtimi rokami pozdravite prebuditev 60., 70., 90. let in začetka 2. tisočletja, s kosi, ki dejansko prihajajo iz teh obdobij. Poleg tega, da so unikatni, gre tudi za trajnosten način nakupovanja. Pripravili smo nekaj nasvetov, kako nakupovati vintidž oblačila.

Kosi iz druge roke imajo značaj in zgodovino, kar jim daje določeno drznost in prednost pred novimi kreacijami. Ampak tudi zato, ker je pravi vintidž najbolj trajnostni način nakupovanja in ker gre za že nošena oblačila, so ta običajno tudi veliko cenejša. Nakupovanje vintidž izdelkov pa je lahko kar zapleteno in pogosto potrebuje nekaj premisleka. Kaj torej iskati? Za tako nakupovanje boste potrebovali predvsem veliko potrpljenja. Opustite torej vse hitre vzgibe, saj gre za popolno nasprotje preprostemu brskanju po spletnih trgovinah. Pri nakupovanju vintidža boste težko našli točno to, kar iščete, in morda bo trajalo mesece, preden zares najdete perfekten kos. Največ, kar lahko naredite vnaprej, je, da se odločite, kateremu obdobju boste posvetili svojo iskalno misijo. To vam daje veliko več svobode, kot da se osredotočite samo na en artikel. Sestavite svoj seznam želja navdiha na Pinterestu ali pa pobrskajte po Instagramu in odkrijte, kateri stili ter katera oblačila so vam blizu.

nakupovanje vintidž oblačil
Profimedia

Morda boste odkrili, da vam je blizu estetika določene znamke ali da so vam res všeč klasične široko krojene srajce. Ko boste opredelili stil, se lahko lotite nakupovanja. Kje kupovati? V živo se boste najlažje prepričali o kakovosti izdelka. Ko nakupujete v fizičnih trgovinah, svojo pozornost usmerite v kakovost šivov, zadrg in materiala – poglejte in potipajte jih. Če je vse videti v redu, oblačilo obvezno poskusite, saj so retro in vintidž kroji drugačni, kot ste jih navajeni. Če nimate možnosti kupovati v živo, vam je na voljo celo morje spletnih trgovin. Poglejte na Depop, ThredUp, eBay, Poshmark, The RealReal in ASOS Marketplace.

nakupovanje vintidž oblačil
Profimedia

Obstaja tudi ogromno prodajalcev, ki prodajajo neposredno na Instagramu (iščite pod ključniki vintidž za najboljše skrite zaklade). Tako kot pri vseh stvareh na spletu tudi tukaj obvezno preberite mnenja in komentarje kupcev, da se prepričate o kakovosti in ne nasedete kakšni spletni goljufij. Kako nakupovati pravilno? Vintidž nakupovanje je lahko izredno zabavno, ampak predstavlja tudi nekaj etičnih zadržkov. Da bi se jim izognili, upoštevajte naslednje: ne kupujte oblačil, ki so namenjena nekomu drugemu, vedno kupujte le zase. Iščite oblačila svoje velikosti in se izogibajte šiviljskim popravkom – če so ti manj invazivni za oblačilo, je v redu.

nakupovanje vintidž oblačil
Profimedia

Poskušajte kupovati lokalno, namesto da se vozite nekam daleč samo zato, da bi našli kaj drugačnega. Kupovanje oblačil iz druge roke je za številne način, da si sploh lahko privoščijo kak šik kos, in ker je vintidž v zadnjih letih postal izredno popularen, so številne trgovine dvignile svoje cene – tudi njihova najcenejša ponudba je pogosto ulov številnih preprodajalcev vintidž mode, ki potem prodajajo po višji ceni. Vse to je lahko vzrok, da si številni ne morejo privoščiti vintidž kosov, kar pa niti slučajno ni pravi cilj! Zato kupovanje vintidža potrebuje načrtovanje, razmislek in sočutje.

nakupovanje vintidž oblačil
Profimedia

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.