Tre Cime di Lavaredo: krožna pot okoli ene najbolj ikoničnih gora v Dolomitih

Magazin 30. Jul 202208:51 0 komentarjev
Tre Cime
DDD

Tre Cime so svetovno znana gora, ki je znana po svojih treh praktično ločenih vrhovih: Cima Piccola (2.857m), Cima Grande (2.999m) in Cima Ovest (2.973m) oziroma Mali, Veliki in Zahodni vrh. Na vrhove, ki imajo značilno oranžno barvo, plezajo le najboljši prosti plezalci. Okoli njih pa je speljana makadamska pot, ki jo lahko premaga praktično vsak, ki zmore tri do štiri ure zmerne hoje.

Tre Cime ali Trije vrhovi Lavareda stojijo nad jezerom Misurina in mestom Auronzo di Cadore. To je kraj, katerega lepota je splošno priznana in privablja turiste od daleč, še zlasti poleti, čeprav je veličasten tudi pozimi. Leta 2009 so gore zaradi svoje lepote in edinstvene pokrajine postale del Unescovega seznama svetovne dediščine. Pot, dolga 12 kilometrov, vam bo vzela okoli tri do štiri ure, seveda lahko tudi cel dan, primerna pa je za vso družino, saj ni zahtevna in nevarna. Seveda lahko pot vedno skrajšate ali podaljšate, lahko se na pol poti obrnete ali pa samo obsedite in občudujete naravne lepote in krave, ki se pasejo v bližini.

TRi cime
DDD

30 evrov za parkirišče

Avto lahko pustite pri jezeru Misurina in greste na avtobus, lahko pa plačate 30 evrov in parkirate pri koči Auronzo, ki stoji na nadmorski višini 2.331 metrov. Za motor boste plačali 20 evrov. Seveda greste lahko do koče Auronzo, kjer se začne krožna pot okoli vrhov, tudi peš, a za to boste potrebovali kar nekaj časa. Najbolj je, da ste pri vhodu v Narodni park Tre Cime že pred osmo uro zjutraj, saj je na vrhu prostora le za 500 avtomobilov.

Tre Cime
DDD

Sprehod okoli vrhov

Pot oziroma poti se začnejo pri koči Auronzo. Vse je zares odlično označeno, pa tudi pohodnikov je tako veliko, da se boste le težko izgubili. To je v resnici eden najlepših sprehodov, na poti je veliko lepo urejenih koč, kjer vam bodo skuhali odlično kavo in postregli kaj domačega za pod zob. Ker vse skupaj niti ni najbolj poceni, vam priporočamo veliko vode v nahrbtniku in kakšen sendvič za hudo lakoto. Že prvi del poti vas bo navdušil, levo nad vami se bodo dvigovali trije mogočni vrhovi, desno ob poti pa lahko občudujete zelene cvetoče pašnike, kjer se živali prosto pasejo. Tla so v glavnem sestavljena iz proda.

TRe Cime Dolomiti
DDD

Predvsem si za pot vzemite čas, pojdite po kateri izmed stezic, kjer ni veliko ljudi, sedite na skalo in uživajte, ulezite se na hrbet in občudujte mogočne tri vrhove, kjer lahko plezajo le najboljši prosti plezalci. Moč narave je tukaj zares neverjetna.

Iz Slovenije

Najhitrejša, a tudi najdražja pot je skozi KaravankeLienz in potem v Misurino. Lahko pa jo mahnete tudi skozi Italijo – skozi Videm, kajti čez prelaze in vasi se boste vozili skoraj sami. Če se zapeljete še do bližnje Cortine, vam lahko povemo, da so kampi relativno poceni, za dva boste sredi glavne sezone odšteli 35 evrov, na prelazih pa na nekaterih urejenih počivališčih dovolijo tudi brezplačno kampiranje.

Dolomiti
DDD

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!