Trener tri leta zlorabljal zmagovalca dirke po Franciji in olimpijskega prvaka

Magazin 03. Apr 202317:45
Bradley wiggins
Profimedia

Bradley Wiggins, zmagovalec dirke po Franciji in petkratni olimpijski prvak, je v Fearne Cotton's Happy Place podkastu povedal, da zdaj "sovraži kolesarjenje" in je ta šport vedno uporabljal samo zato, da se je zamotil, saj ga je preganjal obraz moškega trenerja, ki ga je tri leta spolno nadlegoval. Zdaj razmišlja, da bi delal kot socialni delavec.

Sir Bradley Wiggins je spregovoril o grozljivem triletnem obdobju, ko ga je kolesarski trener zlorabil, in dejal, da je bil žrtev “mejnega posilstva in spolne zlorabe”, ki sta se začela pri njegovih 12 letih. Ko je govoril v podkastu Fearne Cotton’s Happy Place, je 42-letni Wiggins priznal, da ga obraz moškega trenerja – ki ga ni imenoval – še vedno preganja. Nekdanji kolesar, zmagovalec najbolj slavne dirke na svetu Tour de France in zlate olimpijske medalje, je dejal, da je življenje posvetil kolesarstvu samo zato, da bi ga odvrnilo od drugih težav, ki jih je doživljal.

Tri leta zlorab

Wiggins je o svojih izkušnjah dejal: “To se je dogajalo v obdobju treh let. Ne spomnim se, kolikokrat se je to zgodilo. Govorimo o incidentih – od zelo majhnih do mejnih posilstev, spolne zlorabe, karkoli že želite reči.” Wiggins je razkril, da ga je domnevni napadalec začel nadlegovati pri 12 letih v lokalnem kolesarskem klubu. Lansko leto je Londončan, ki je postal prvi britanski kolesar, ki je kdaj zmagal na dirki po Franciji, sodeloval z NSPCC pri kampanji “Poslušaj, spregovori” za ozaveščanje o zlorabi otrok.

Težko podoživljanje

Petkratni olimpijski prvak je Cottonu povedal, da so bili intervjuji, povezani s kampanjo, “najtežji del” objave njegovih obtožb. “Moral sem podoživeti nekaj manjših incidentov, ki so se mi zgodili s tem trenerjem, da bi dodal težo kampanji,” je dejal Wiggins. “Res me je močno prizadelo. Rad bi pomagal ljudem na svoj račun,” je dodal.

“Moja največja sramota je bila, da mi je to storil drug moški. Nisem mogel razumeti, da je to nenormalno – še zlasti pri 13 letih. To je travma. Od tistega trenutka sem se pretvarjal, da se to ni zgodilo, in svoje življenje posvetil kolesarjenju, ki je odvračalo mojo pozornost od realnosti.” Wiggins je pojasnil, da so ga, odkar je prišel v javnost, v zvezi z obtožbami kontaktirali stari klubski kolegi, in odkril, da je domnevni spolni napadalec drugim mladim kolesarjem dejal, da bodo tudi oni najboljši kolesarji vseh časov.

Sir Bradley Wiggins
Profimedia

“To je govoril vsem, ki jih je srečal,” je pojasnil Wiggins. “Ko sem to objavil, sem dobil tri sporočila različnih klubskih kolegov, ki so bili takrat v istem klubu. Rekli so, da bi morali narediti več, da bi mu morda pomagali. Odkar se je upokojil, je Wiggins nekaj časa delal kot strokovnjak za dirke za Global Cycling Network (GCN) in druge prodajalne. Vendar je priznal, da ga šport v nobeni obliki ne zanima več, in razkril svoje prave motive za tekmovanja.”

Bradley Wiggins
Profimedia

Medtem je Wigginsov sin Ben že odlikovan mladi kolesar, Bradley Wiggins pa je v podkastu dejal: “Nikoli se nisem vmešaval v njegovo kolesarsko kariero, želel sem biti predvsem njegov oče. Nisem hotel biti tisti, ki bi ga potiskal v kolesarjenje. ”Z njim se lahko pogovarjam kot oče in sin. Mislim, da bo boljši kolesar, kot sem bil jaz.”

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.