Tri ideje za izlet na Notranjsko: Vremšica, Slivnica in Sveta Trojica

Magazin 16. Okt 202107:07 0 komentarjev
Velika Slivnica
DDD

Ko razmišljamo o kratkih, simpatičnih družinskih izletih, kar prehitro pozabimo na Notranjsko, ki veliko skriva pod zemljo, a tudi ponuja čudovite vzpone s krasnimi razgledi. Za vas imamo tri ideje za družinski izlet, da se boste razgibali, nadihali, naučili nekaj novega o čarovnicah in Martinu Krpanu ter si napasli oči s čudovitimi razgledi.

Velika Slivnica nad Cerknico

Hudobne čarovnice in čudovit razgled na jezero

Velika Slivnica
DDD

Slivnica se nahaja na vzhodni strani Cerkniškega jezera nad naseljem Cerknica. Ima močan mitski pridih, saj naj bi po ljudskem izročilu pod vrhom gore živele coprnice. Hudobna čarovnice so delale točo, čarale bolezni in z uroki kravam jemale mleko. Danes je ta gologlavi hrib priljubljena izletniška točka in do planinskega doma tik pod vrhom vodi pot iz vsake vasi ob njegovem vznožju. Pogled na Cerkniško jezero je čudovit, posebno z zvezde Instagrama, ”klopce ljubezni”.

Do vrha boste potrebovali okoli eno uro in pol (odvisno od izhodišča), premagali boste približno 500 metrov nadmorske višine.

Poti do vrha so lahke in dobro označene, tako da so primerne tudi za družine z otroki.

Na Slivnico pelje tudi makadamska cesta, zato jo lahko osvojite tudi s kolesom. Gora je privlačna točka za zmajarje in jadralne padalce.

Sveta Trojica pri Pivki

Po poteh dobrodušnega Martina Krpana

Sveta Trojica
DDD

Sveta Trojica pri Pivki je gologlav, neporaščen razgledni vrh, visok 1.106 metrov. Po pripovedki Frana Levstika iz leta 1850 naj bi nekoč v okolici živel nam vsem dobro znani dobrodušni silak Martin Krpan. Mimogrede, Krpan je tudi ustoličen v grbu občine Pivka.

Dostop na vrh Svete Trojice je mogoč z različnih strani, najbolj znana izhodiščna točka pa je v vasi Trnje pri Pivki (1h 45 minut hoda). Na vrh se pride tudi iz postojnske smeri. Poti so dobro označene, dostop pa je lahek in primeren tudi za družine z otroki.

Z vrha je res lep razgled na okoliške hribe, kot so Nanos, Vremščica, Javornik in Snežnik, ob zelo jasnem nebu in lepem vremenu pa pogled seže do Dolomitov, Julijskih Alp, Karavank in Jadranskega morja.

Vremšica – lahek vzpon, močna burja

Najvišji vrh v Senožeških hribih

Hrib Vremšica
DDD

Vremščica je gorovje v jugozahodni Sloveniji, ki leži med Senožečami, Pivko in Divačo. Najvišji vrh je Velika Vremščica (1027 m). Vzpon na hrib je lep, ne preveč naporen, na vrhu pa je čudovit razgled in burja vsem malo prevetri glavo, da se lažje spustimo v dolino.

Pobočja Vremščice so gozdnata, zgornji greben pogorja pa je travnati kras. Na vrhu, ki je pogosto vetroven, je orientacijska tabla z označenimi stranmi neba in imeni okoliških gora. Ob lepih vremenskih razmerah je vrh priljubljena razgledna točka, saj razgled sega od Dolomitov, Julijskih Alp, prek Nanosa do Kamniško-Savinjskih Alp ter prek Javornikov, Snežnika in Slavnika do Jadranskega morja.

Najbolj priljubljeni izhodiščni točki sta v Senožečah (ena ura 45 min hoda) in v vasi Volče pri Pivki (1 ura 30 min hoda).

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!