Trije čudoviti gradovi v naši bližini

Magazin 13. Nov 202207:30
grad Hochosterwitz
Profimedia

Se radi izgubljate med zidovi mogočnih gradov in odkrivate njihove zgodbe? Nedaleč od naših meja se nahajajo trije gradovi, ki so vredni obiska.

Veliki tabor, Hrvaška

Grad Veliki tabor
Profimedia

Grad stoji na vrhu 342 metrov visokega, lahko dostopnega hriba in le dobra dva kilometra od slovenske meje pri Podčetrku.

Je eden najlepše ohranjenih poznosrednjeveških in renesančnih utrdb celinske Hrvaške – njegovi začetki segajo v 12. stoletje. Legenda pa pravi, da zidovi skrivajo tudi ljubezensko zgodbo med grofi Celjskimi in prelepo Veroniko Deseniško.

V gradu je urejen muzej s številnimi raznolikimi zbirkami, ki si jih lahko ogledate skozi vse leto. A dogaja se še marsikaj zanimivega. Tu potekajo številne srednjeveške prireditve, delavnice, lutkovne in gledališke predstave ter uprizoritve srednjeveških dogodkov.

Devin, Italija

Devinski grad
Profimedia

Na severnem delu tržaškega zaliva ob naselju Devin se na pečini bohoti Devinski grad iz leta 1389.

V njem je urejen muzej z okrog 20 sobami s pristnim pohištvom in izjemno zbirko starih glasbil. Med njimi je tudi klavir, na katerega je igral Franz Liszt. Zagotovo pa vas bo prevzel tudi razgled na morje.

Do gradu se podajte po znameniti razgledni Rilkejevi poti (vodi od Sesljana do Devina), ki ves čas ponuja razgled na grad.

Hochosterwitz, Avstrija

grad Hochosterwitz
Profimedia

Hochosterwitz velja za enega najbolj osupljivih avstrijskih srednjeveških gradov – mogočen kompleks se vije okrog 172 metrov visoke vzpetine vse do višine 664 metrov in ima kar 14 močno utrjenih vrat, povezanih z visokim zidom. Pot skozi vsa vrata je dolga 620 metrov in je tako kot grad odprta za turiste med aprilom in oktobrom.

V grajskem muzeju vas pričakujejo prazgodovinski artefakti, slike, zbirke orožja in oklepi. Maketa gradu Hochosterswitz je na ogled tudi v znamenitem celovškem Minimundusu.

Grad stoji približno 20 kilometrov severovzhodno od Celovca.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.