Trije enostavni načini, kako preveriti, ali je jajce še užitno

Magazin 01. Apr 202405:34 0 komentarjev
Jajca
Foto: PROFIMEDIA

Po veliki noči vam je morda ostalo še nekaj neporabljenih jajc. Kako boste, če jih ne boste takoj uporabili, vedeli, ali so še uporabna?

Jajca lahko v hladilniku zdržijo relativno dolgo, ne pa predolgo. Če niste prepričani, ali so sveža jajca še užitna, obstajajo trije enostavni načini, kako to preverite.

Test z vodo

Jajce položite v posodo z vodo. Gladina vode naj bi bila okoli dvakrat višja od pokonci postavljenega jajca. Čisto sveže jajce bo potonilo na dno in tam obmirovalo. Kakšen teden dni staro bo prav tako potonilo, en konec pa bo blago privzdignjen. Če se jajce začne dvigovati ali se zdi na dnu “neodločeno”, je verjetno staro okoli tri tedne. Jajce, ki se dvigne na površino, pa je že prestaro in ni več primerno za uživanje, piše portal N1 Sarajevo.

Test s tresenjem

Jajce približajte ušesu, potem pa ga nežno pretresite in poslušajte. Če slišite klokotanje, bo boljše, če jajca ne zaužijete. Če ničesar ne slišite, je jajce verjetno užitno.

Test z ubitim jajcem

Ultimativni odgovor na vprašanje, ali je jajce še užitno, pa da ubijanje jajca. Jajce razbijte na krožniček ter opazujte beljak in rumenjak. Če je rumenjak izbočen kot polovica krogle, beljak pa se mu tesno prilega, je jajce sveže. Če je rumenjak malce sploščen, beljak pa še vedno tesno naokrog, je jajce malce starejše, a še užitno.

Pozorni pa bodite, če je rumenjak povsem sploščen, beljak pa tekoč oziroma voden, potem jajce zagotovo ni več užitno.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!