3 koraki do vrta na balkonu ali terasi

Magazin 02. Maj 202209:00 > 10:24 0 komentarjev
Vrt
Profimedia

Živite v bloku, a želite kljub temu pridelati svojo zelenjavo? Z malo truda in volje lahko tudi na terasi ali balkonu ustvarite manjši vrt s svojo zelenjavo. Preverite, kako začeti.

Če želite imeti svoj vrt, a nimate te sreče, da bi živeli v hiši oz. imeli svojo zemljo, lahko tudi na balkonu ustvarite svojo oazo zelišč, zelenjave in cvetlic. Vrt na balkonu je lažje ustvariti, kot si mislite. Pod pravimi pogoji lahko pridelate ogromno vrst zelenjave, zelišč in tudi nekaj sadja.

Kaj za začetek potrebujete za vrt na balkonu ali terasi?

Primerne posode oz. lonci

Na začetku je dobro vedeti, da vrtnine potrebujejo dovolj prostora, da rastejo in se razvijajo, zato je treba izbrati dovolj velike in globoke posode, v katere jih boste posadili. Uporabite lahko velike cvetlične lonce, lesene gajbice, kontejnerje, plastične posode, visoke grede in celo avtomobilske gume. Hkrati je treba poskrbeti za kakovostno drenažo na dnu lonca in primerno odtekanje vode. Ohraniti je treba dovolj vlažno zemljo, vendar ta ne sme biti premokra.

Profimedia

Kakovostna zemlja

Naslednji korak je izbira zemlje, ki mora biti kakovostna. Izberete lahko univerzalno zemljo, najboljša pa bo zemlja za vrt. Dobro je, da ima dodano gnojilo. Če gnojila ni, ga lahko dodate v času sajenja in tudi pozneje zemljo nekajkrat pognojite. Ko imate pripravljene lonce oz. prostor in zemljo, pa sledi najboljši del.

Izbira vrtnin in sajenje

Večina zelenjave, ki uspeva na vrtu, bo uspevala tudi na balkonu ali terasi. Z malo sreče lahko pridelate svoj paradižnik, jajčevec, paprike, feferone, čebulo, redkvico, fižol, solato, kumare, bučke, korenje, rukolo, peteršilj, špinačo, jagode itn. ter številna zelišča. Kot na vrtu tudi na balkonu vrtnine potrebujejo dovolj svetlobe, vode in vlage ter toplote. Posadite lahko sadike ali seme. Čim več časa so obsijane s soncem, bolje bodo uspevale. Vsak dan je treba preverjati njihove potrebe po vodi in jih zalivati.

VIR: https://www.gardeningknowhow.com/

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!