Triki, s katerimi bo vaša stara torbica spet videti kot nova

Magazin 10. Apr 202214:45
restavriranje torbice
Foto: Profimedia

Profesionalni restavratorji torbic uporabljajo prav posebne postopke, s katerimi popolnoma prenovijo stare oblikovalske torbice, da so videti povsem nove. Podobne trike lahko na svojih torbah uporabimo tudi sami.

Prav nobenega razloga ni, da bi svojo priljubljeno torbo zavrgli samo zato, ker je videti ponošeno. Še zlasti če ste zanjo odšteli nekaj več denarja pa tudi zato, ker to res ni trajnostno. Z nekaj preprostimi nasveti, ki bodo sicer vzeli nekaj časa, a prihranili veliko denarja, lahko svojo staro torbico ponovno vrnete k življenju. Tu so postopki, ki jih na luksuznih torbicah uporabljajo tudi profesionalni restavratorji torbic.

restavriranje torbic
Profimedia

Za začetek lahko vzamete vatirano palčko in z njo nežno očistite usnjeno podlogo in trakove, pri čemer se posvetite prav vsakemu kotičku torbice. Nato se lotite notranjosti torbe z ozkim nastavkom za sesalnik – tako se boste znebili vsega prahu, ki se je nabral na dnu. Nato vzemite še pinceto in izpulite ves puh ali dlake, ki so se ujele v podlogo torbe in njene robove.

Nežno odstranite tudi morebitne sledi ali praske na površini torbice, najprej s topo iglo, da odstranite morebitne ostanke in madeže, nato pa z zobno ščetko z mehkimi ščetinami ali ščetko za usnje še narahlo podrgnite po njeni površini.

restavriranje torbice
Profimedia

Uporabite enako krtačo z nekaj čistila za tkanine, da očistite in prenovite notranjo podlogo torbe. Zunanjost usnjene torbice lahko spolirate z mehkimi čopiči, nato pa z vatirano palčko odstranite morebitno umazanijo z raztopino za poliranje. To lahko uporabite tudi na kovinskih čepih in ploščicah na torbi. Vijoličasta barva na konici vatirane palčke je trik za poliranje, zaradi česar vsi kovinski deli zasijejo.

Za čiščenje torbic iz semiša restavratorji uporabljajo posebno, zelo nežno peno za čiščenje, ki jo nanesejo na torbico, nato pa z mehko krtačijo površino še skrtačijo. Podobne preparate lahko najdete na oddelku semiš čevljev v trgovinah z obutvijo.

restavriranje torbic
Profimedia

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar