4 razlogi, zaradi katerih vas lahko boli glava, a nanje niste pomislili

Magazin 03. Okt 202216:30
glavobol
Profimedia

Kadar za svoje glavobole ne najdete vzroka, pomislite še na spodnje razloge. Se odgovor skriva v njih?

Preden ob naslednjem glavobolu posežete po protibolečniski tableti, razmislite, kaj bi lahko bil krivec za nenadno pojavljanje bolečine. Razlog mogoče tiči v tem:

Nepravilno sedite

Ali pa imate na sploh slabo telesno držo. Zgrbljen položaj pred računalnikom, nagnjenost k telefonu, medtem ko hodite, in slaba drža v splošnem lahko povzročijo napetost v mišicah, kar občutite kot bolečine v vratu ali hrbtu in tudi kot glavobol.

Pri ljudeh, ki se soočajo z migrenami, lahko nepravilna drža sproži hujši glavobol, ki se prevesi v migreno. Migrena povzroči napete mišice, zato je to nekakšen začaran krog.

Menjava službe, selitev, pomemben življenjski dogodek …

Vse našteto in še kaj drugega v vaše življenje vnese stres, ta pa telo lahko precej izmuči. Stres neposredno ne bo sprožil glavobola, boste pa zaradi njega morda pozabili jesti, premalo boste pili, pretirano izpostavljali telo naporom in sprejemali druge nezdrave odločitve.

Glavobol se lahko iz teh razlogov sproži ali pa poslabša. Stres je lahko sprožilec tudi genetsko pogojenih glavobolov, ki pri nekaterih vodijo v migrene.

Kofein

Nekateri pravijo, da jih ob pomanjkanju kofeina boli glava, kar lahko drži, saj je telo vajeno določene količine kofeina. Prav tako lahko kofein v nekaterih primerih glavobol izboljša. Žal to velja tudi v drugi smeri: kofein lahko vaš glavobol poslabša.

Sprva se boste morda počutili bolje, kar bo trajalo nekaj ur, morda celo do 12 ur, potem pa bo počutje slabše. Glavobol se lahko celo ponovno pojavi. To se zgodi zaradi prenehanja delovanja kofeina, kar običajno opazite kot padec energije in nezmožnost koncentracije.

Menstruacija

Tudi sprememba hormonov, kakršna se med drugim zgodi med menstruacijo, lahko spodbudi glavobole. Upad estrogena poveča občutljivost za bolečino, to pa omogoči pojav glavobolov, tudi hujših. Če jih torej doživljate med vsako menstruacijo, se o tem pogovorite z zdravnikom, ki vam bo znal ustrezno svetovati.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.