Učitelj na spletu prodajal risbe svojih učencev, zanje želel več kot 100 evrov

Magazin 13. Feb 202409:54 3 komentarji
risbe na spletni strani
Foto: Spletna stran Mario Perron

Pristojne institucije preiskujejo eno od kanadskih srednjih šol, potem ko je odjeknila novica, da naj bi tamkajšnji učitelj likovne vzgoje brez predhodne vednosti učencev prodajal njihove umetnine in tako služil na njihov račun.

Starši dijakov na eni od gimnazij v Montrealu v Kanadi so zgroženi. Tamkajšnji učitelj likovne vzgoje Mario Perron je namreč na več spletnih straneh prodajal skoraj 100 umetniških del dijakov, poročajo tuji mediji.

Dijaki so na spletno stran svojega učitelja za likovno vzgojo naleteli po naključju, v spletni trgovini pa našli izdelke, ki so jih sami izdelali pri pouku. Umetnine je učitelj domnevno prodajal kot slike oziroma risbe, nekaj pa jih je tudi natisnil na skodelice, oblačila in ovitke za telefone.

Na družbenem omrežju X je zakrožil zapis zgroženega starša. “Predstavljajte si, da vaš 13-letni sin pride domov z zgodbo, da njihov učitelj za umetnost na spletu prodaja umetnine učencev po 94 dolarjev (približno 87 evrov) brez njihove predhodne vednosti. To je popolnoma noro,” je zapisal in v nadaljevanju objave pozval vodstvo šole, naj ukrepa.

Zgodba pa ni pretresla zgolj enega od staršev. Novinarji kanadskega medija CTV News so se pogovarjali z dvema staršema, ki ju je vest o predrznem učitelju prav tako šokirala. Eden se je na primer spraševal, ali so projekti, ki se jih lotevajo otroci pri pouku likovne vzgoje, načrtovani z mislijo, da bodo odgovarjali povpraševanju trga.

“Neverjetno je, da ima (učitelj) pravico uporabiti, pravzaprav izkoristiti, pravice teh otrok in njihova umetniška dela za lastno finančno blaginjo,” je za CTV News dejal oče enega izmed otrok Joel DeBellefeuille.

Na spletni strani učitelja je še vedno na voljo več kot 90 umetniških del, ki so domnevno poimenovana po imenih učencev. Cena posamezne risbe, ki je še vedno vidna na spletni strani, je 118 dolarjev oziroma slabih 110 evrov. S klikom na te portrete spletna stran sicer vse od ponedeljka uporabnike preusmeri do Perronovih slik. Umetnin študentov tako ni več mogoče kupiti, izginile pa so tudi z družbenih omrežij.

Na srednji šoli, ki se je znašla pod plazom kritik, poteka preiskava, še poročajo tuji mediji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje