Dominika Švarc Pipan: “Hvala za rože in srečno, SD!”

Slovenija 12. Feb 202421:41 43 komentarjev
Dominika Švarc Pipan
Dominika Švarc Pipan (Foto: Žiga Živulović jr. /BOBO)

Dominika Švarc Pipan je za N1 potrdila, da je zvečer izstopila iz Socialnih demokratov. Kot je zapisala v objavi na družbenem omrežju Facebook, vodstvo stranke z njo že dva tedna ne komunicira. Prav tako ni prejela vabila na ponedeljkova sestankovanja stranke – niti na sejo konference niti na sejo predsedstva. Kaj je še zapisala ob slovesu od SD?

Za Socialne demokrate je bil ponedeljek dan razčiščevanj. Stranka SD, ki se je znašla v najhujši krizi doslej, se je sestala na kolegiju predsednice, seji predsedstva in konferenci stranke. Vabila na sestankovanja pa ni prejela pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan. Za N1 je nato zvečer potrdila, da zapušča SD, izstopno izjavo pa je že poslala na sedež stranke.

Ravno na seji konference je bil sicer po informacijah N1 prvič podan formalni predlog njene izključitve iz Socialnih demokratov. Dolgotrajni postopek bi se tako lahko začel, a je z njenim izstopom predlog postal brezpredmeten.

“Verjamem v socialno demokracijo, ne verjamem pa več v njeno spoštovanje znotraj – vodstva – stranke SD. Pripravljena sem bila sodelovati pri prečiščenju stranke, pri njenem preporodu, opozarjala, da tako ne gre več naprej, vodstvo pozivala k samorefleksiji in internemu očiščenju spornih praks,” je Švarc Pipan zapisala v večerni objavi na družbenem omrežju Facebook.

Kot je zapisala, kljub temu da je bila uradno še vedno članica stranke, ni prejela vabila niti na sejo konference niti na sejo predsedstva. Dodala je, da vodstvo stranke z njo že dva tedna ne komunicira. “Z izključevanjem se stranke SD ne da rešiti. Tisti, ki v socialno demokracijo verjamejo in jo tudi živijo, zaslužijo več. Hvala za rože in srečno, SD,” je še zapisala.

Fajon Švarc Pipan
Tanja Fajon in Dominika Švarc Pipan (Foto: Žiga Živulović Jr./BOBO)

Spomnimo, po izbruhu afere sodna stavba na Litijski cesti je predsedstvo SD zaradi objektivne odgovornosti pri domnevno sporni nabavi razpadajoče stavbe v višini 7,7 milijona evrov pozvalo ministrico za pravosodje Dominiko Švarc Pipan k odstopu. Švarc Pipan se je na to odzvala z besedami, da kljub enotnemu pozivu predsedstva SD odstopila ne bo in dodala, da pri tej zgodbi ni šlo za malomarnost, temveč za “načrtno, protipravno delovanje,” s prstom pa je pokazala na glavnega tajnika stranke Klemna Žiberta, češ da se je ta vpletal v delo pravosodnega ministrstva.

Predsednica SD Tanja Fajon se je na odločitev Švarc Pipan, da bo še vztrajala pri ministrskem položaju, odzvala zelo kritično in dejala, da besede Švarc Pipan presegajo vse meje dobrega okusa. Kot smo poročali, so Socialni demokrati zaradi “javnega blatenja stranke in strankinega dobrega imena” razmišljali tudi o postopku izključitve Švarc Pipan iz stranke.

Pravosodna ministrica je nato pred tednom dni premierju Robert Golobu vendarle ustno ponudila odstop, ta pa je napovedal, da ga bo sprejel. Le dan kasneje pa je nato s položaja glavnega tajnika SD odstopil Žibert, ki je to funkcijo zasedel oktobra 2022. Zaradi trenj in krize, v kateri so se znašli Socialni demokrati, so se prav tako pojavili pozivi k odstopu celotnega vodstva SD s Tanjo Fajon na čelu.

Na ponedeljkovih sestankih so organi SD sicer sklenili, da mesto glavnega tajnika stranke začasno zasede Matevž Frangež, ki je sicer tudi predsednik konference stranke. Aprila pa bodo na volilnem kongresu izbirali novo vodstvo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje