Je Bidna na podnebni konferenci za hip odnesel spanec?

Magazin 02. Nov 202107:34 > 08:55
Joe Biden
Zajem zaslona

Nagovore svetovnih voditeljev na podnebni konferenci ZN v Glasgowu je na družbenih omrežjih pospremilo ugibanje, ali je predsednik ZDA za kratek čas zakinkal.

Svetovni voditelji, med njimi ameriški predsednik Joe Biden, so včeraj nagovorili zbrane na podnebni konferenci ZN (COP26) v Glasgowu. Opozorili so, kako ključno je ukrepati proti podnebnim spremembam, to resda pomembno dogajanje pa je na družbenih omrežjih zasenčilo ugibanje, ali je predsednik Biden med nagovori v dvorani dejansko zakinkal.

Na družbenih omrežjih je zakrožil posnetek, ki prikazuje, kako Biden večkrat zapre oči, enkrat menda za več kot 20 sekund. Bidnovo “kinkanje” naj bi se zgodilo med govorom Eddieja Ndopuja, zagovornika pravic invalidov, predsednika ZDA pa je sodelavec predramil tik pred zaključkom Ndopujevega govora. Kamera je nato Bidna ujela tudi medtem, ko si je s prsti pomencal oči.

V svojem nagovoru, ki je sledil incidentu s “kinkanjem”, je Biden poudaril pomen zmanjševanja uporabe fosilnih goriv. Prav tako se je, kot smo že poročali, opravičil za to, da so ZDA v času njegovega predhodnika Donalda Trumpa izstopile iz pariškega podnebnega sporazuma. S tem sporazumom so se države zavezale, da bodo preprečile dvig povprečne globalne temperature za poldrugo stopinjo oziroma dve stopinji Celzija v primerjavi s predindustrijsko dobo.

Joe Biden
Kevin Lamarque/REUTERS

Video Bidna je na Twitterju prvi delil novinar Washington Posta Zach Brown. Posnetek je pospremil z napisom: “Kot kaže, je Biden zaspal med uvodnimi govori na COP26.” Biden je sicer najstarejši predsednik ZDA doslej – 20. novembra bo star 79 let.