Biden se je zaradi Trumpovih dejanj opravičil svetu

Svet 01. Nov 202118:35 > 20:37 2 komentarja
Joe Biden
PROFIMEDIA

Ameriški predsednik Joe Biden se je na vrhu podnebne konference v Glasgowu opravičil za Trumpovo odločitev za umik od pariškega podnebnega sporazuma. "Ne bi se smel opravičevati, vendar se vseeno opravičujem za dejstvo, da so se ZDA v času zadnje administracije umaknile iz pariškega sporazuma," je povedal.

Ameriški predsednik Joe Biden se je javnosti in svetovnim voditeljem, zbranim v okviru podnebne konference COP26 v Glasgowu, opravičil za dejanja prejšnje administracije. “Ne bi se smel opravičevati, vendar se vseeno opravičujem za dejstvo, da so se ZDA v času zadnje administracije umaknile iz pariškega podnebnega sporazuma,” je povedal.

Biden, ki je po umiku iz pariškega podnebnega sporazuma v času Donalda Trumpa ZDA letos januarja zopet vrnil k sporazumu, doseženem na zasedanju COP21 v Parizu leta 2015, je v boju proti podnebnim spremembam napovedal dejanja, ne le besede. “ZDA se niso le vrnile k sporazumu, upam, da bodo v času moje administracije postale zgled,” je dejal. Trenutni ameriški predsednik je sicer večkrat kritiziral prejšnjo administracijo zaradi njenega pristopa do podnebnih sprememb, vendar je bilo to prvič, da se je tudi javno opravičil.

“Smo na prelomni točki”

Biden je sicer v svojem nagovoru poudaril, da ukrepanje za zaustavitev podnebne krize vidi kot velik potencial za svetovna gospodarstva. “Ob naraščajoči katastrofi vidim tudi veliko priložnost, ne le za ZDA, temveč za vse nas,” je dejal. Zavrnil je kritike, da bo zmanjšanje odvisnosti od fosilnih goriv prizadelo številna delovna mesta. “Gre za ustvarjanje delovnih mest. Elektrifikacija prometa, gradnja solarnih panelov in omrežja vetrnih turbin, vse to ustvarja dobra delovna mesta,” je poudaril in dodal, da bi vztrajanje pri fosilnih gorivih povzročilo veliko gospodarsko škodo.

“Smo na prelomni točki,” je ocenil Biden in spomnil na vse večjo razširjenost požarov, suš in drugih s podnebnimi spremembami povezanih katastrof. “Že zdaj se soočamo z upostošenjem sveta. Ne govorim hipotetično. Podnebne spremembe uničujejo življenja ljudi,” je opozoril. Ameriški predsednik je izpostavil, da ima svet priložnost, da investira vase in zgradi pravično, zeleno prihodnost, ob tem pa ustvari milijone dobro plačanih služb in priložnosti po vsem svetu. Vsak dan, ko ne ukrepamo, je izgubljen, je poudaril in dodal: “Naj bo Glasgow trenutek, ko bomo odgovorili klicu zgodovine.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje