Umivanje zob pred pitjem kave ali po njem – kaj pravijo zobozdravniki?

Magazin 15. Dec 202112:28
Umivanje zob
Foto: PROFIMEDIA

Znano je, da kava obarva zobe, njena kislost pa lahko poškoduje zobno sklenino. Zobozdravniki priporočajo umivanje zob pred pitjem kave in pojasnjujejo, zakaj je to boljša izbira.

“Umivanje zob pred pitjem kave odstrani zobne obloge in prepreči nabiranje madežev,” je za ameriški spletni portal HuffPost povedala zobozdravnica dr. Christina Meiners. Kislost, ki nastane ob pitju kave, oslabi zobno sklenino, ki ščiti zobe pred fizičnimi in kemičnimi poškodbami.

Dr. Meiners je pojasnila, da pri umivanju zob po pitju kave samo vtirate kislost v zobe, kar lahko povzroči poškodbe in večjo občutljivost zob.

“Če to naredite občasno, ne boste imeli težav. Če pa to počnete pogosto, si boste poškodovali zobno sklenino,” je dodala zobozdravnica dr. Siama Muhammad.

Če si po prvi kavi preprosto morate umiti zobe, zobozdravniki svetujejo, da počakate najmanj 30 minut.

“Vaša slina bo nevtralizirala kislost v ustih in se po pol ure vrnila v prvotno stanje, zato je umivanje zob takrat zelo dobra odločitev,” je pojasnila dr. Sonya Krasilnikov, zobozdravnica iz New Yorka.

Lahko pa tudi žvečite žvečilni gumi brez sladkorja, da spodbudite proizvodnjo sline, naravnega zaščitnega faktorja ustne votline, še piše HuffPost.

Komentari

Vaš komentar