Umrla je angleška modna oblikovalka Vivienne Westwood

Magazin 30. Dec 202206:48 0 komentarjev
Vivienne Westwood
PROFIMEDIA

V 82. letu starosti je umrla angleška modna oblikovalka Vivienne Westwood, ki je svoj pečat v svetu mode pustila predvsem z vnosom punk stila.

Novico o smrti je prek Instagrama sporočila njena modna hiša. Kot so zapisali, je modna oblikovalka Vivienne Westwood umrla v krogu družine. Vzrok smrti ni znan. Pokojni se je poklonil tudi njen soprog in ustvarjalni partner avstrijski oblikovalec Andreas Kronthaler. “Nadaljeval bom z Vivienne v svojem srcu. Delala sva do konca in dala mi je veliko stvari, ki jih moram nadaljevati. Hvala ti draga,” je zapisal.

Modna zgodba Westwood se je začela v sedemdesetih letih v Londonu. Znana je bila kot začetnica punk-rock videza, s katerim je pozneje tudi zaslovela in pustila pečat v modni zgodovini. “Vivienne je do zadnjega trenutka oblikovala. Delala je na svoji umetnosti, pisala je knjigo in spreminjala svet na bolje. Živela je čudovito življenje,” je zapisala njena ekipa.

Westwood se je rodila 6. aprila leta 1941 kot Vivienne Isabel Swire v Derbyshiru. Najprej je delala kot učiteljica v osnovni šoli, njena modna pot pa se je začela, ko je spoznala svojo veliko ljubezen Malcolma Mclarena. Skupaj sta odprla trgovino z oblačili Let it rock. Podjetje se je pozneje preimenovalo v Sex, McLaren pa je postal menedžer punk-rock skupine Sex Pistols, poroča BBC.

Ko je leta 1976 petčlanska glasbena zasedba zaslovela, so nosili oblačila Westwood in McLarna. Njihova moda in frizure pa so pozneje pomembno vplivale na podobo punka in anarhizma, saj sta bila namreč prav Westwood in McLaren tista, ki sta vnašala varnostne zaponke, britvice in verige. S tem sta želela ljudi šokirati in izzvati reakcijo, obenem pa tudi spodbuditi spremembe. 

V sredini 80. let minulega stoletja se je posvetila svoji znamki, ki jo je zaznamovala s parodijo višjega družbenega sloja. Njena znamka je nato dobila zagon v 90. letih. Po svetu je odprla verigo trgovin s svojimi oblačili, modnimi dodatki in parfumi.

Pred približno dvajsetimi leti se je Westwood nato posvetila oblikovanju poročnih oblek, med drugim je oblikovala poročno obleko Dite Von Teese, oblikovala pa je tudi obleko princese Eugenie, ki jo je nosila na poroki princa Williama in Kate, še piše BBC.

Svojega drugega moža Kronthalerja je spoznala na Dunaju, kjer je poučevala modo. Poročila sta se leta 1993 in veljala za kreativni dvojec. Oblikovalka je bila tudi borka za človekove pravice in politična aktivistka. Njena modna ustvarjanja so bila namreč pogosto povezana s perečimi temami, kot so podnebne spremembe in onesnaževanje, bila je tudi glasna podpornica ustanovitelja WikiLeaksa Juliana Assangea.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!