V Egiptu so dobili novo piramido – s prav posebnim poslanstvom

Magazin 16. Nov 202213:30
piramida
Profimedia

Nova piramida je bila zgrajena v petih dneh v zahodnem predelu puščave blizu Kaira v Egiptu. Višja je od povprečne trinadstropne stavbe, tehta pa kar 18 ton.

Gre za projekt gibanja, imenovanega 100YR Cleanup – pobuda podjetja Zero Co, katerega glavni cilj je financiranje obsežnih čistilnih del odpadkov po vsem svetu v naslednjih 100 letih.

Cilj projekta je, da se v 100 letih planet očisti smeti. Obenem želijo ljudi spodbuditi k bolj odgovorni in zavestni uporabi plastičnih predmetov za enkratno uporabo, ki onesnažujejo naravne vire po vsem planetu.

Piramido so zgradili iz milijona plastičnih steklenic in drugih odpadkov, ki so jih našli v reki Nil.

Da bi proslavili začetek pobude, a tudi privabili ljudi, da se pridružijo akciji, se je idejni začetnik Mike Smith odločil tri dni kampirati na vrhu te piramide.

100YR Cleanup je trenutno v procesu zbiranja 1 milijona dolarjev, kar je dovolj sredstev za financiranje prvega leta čiščenja.

piramida piramida
Profimedia
piramida piramida
Profimedia

Predvideva se, da bodo v prvih 365 dneh akcije iz svetovnih oceanov, iz Himalaje in Egipta pobrali 15 milijonov zavrženih plastičnih steklenic, v Avstraliji in Indoneziji pa bodo oblikovali čistilne enote, ki bodo odstranjevale smeti iz narave.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.