V finalu prestižnega klavirskega tekmovanja tudi Slovenec Aleksander Gadžijev

Kultura 19. Okt 202109:26 0 komentarjev
Poljska filharmonija
PROFIMEDIA

Med dvanajstimi klaviaturisti z vsega sveta, ki so se prebili v finalni nastop prestižnega Chopinovega klavirskega tekmovanja v Varšavi, je tudi 27-letni slovenski pianist Aleksander Gadžijev. Finalni nastopi, ki so se začeli v ponedeljek, se bodo zaključili v sredo z uradno razglasitvijo zmagovalca.

Na najbolj prestižnem pianističnem tekmovanju, imenovanem tudi Chopinovo tekmovanje, ki se odvija v Nacionalni filharmoniji v Varšavi, se je letos uvrstilo dvanajst finalistov. Med njimi je prvič tudi Slovenec Aleksander Gadžijev, ki uradno zastopa tako Slovenijo kot Italijo. V Nacionalni filharmoniji v Varšavi bodo finalisti tekmovanja ob spremljavi orkestra občinstvu izvedli enega od dveh Chopinovih klavirskih koncertov, poroča AP.

Kdo je Aleksander Gadžijev?

Aleksander Gadžijev se je rodil leta 1994 v goriško glasbo družino. Ure klavirja je najprej obiskoval pri mami, pozneje pa je svoje izobraževanje nadaljeval pri očetu, priznanem ruskem pianistu Sijavušu Gadžijevu. Je prvi prejemnik številnih nagrad klavirskih tekmovanj. Z orkestrom je debitiral že pri devetih, svoj prvi klavirski recital pa je izvedel leto kasneje. Leta 2012 je diplomiral z oznako magna cum laude na Konservatoriju Bruno Maderna iz Cesene, poroča spletna stran Ljubljana Festival.

Tekmovanje je vsakih pet let

Zmagovalec, ki bo znan v sredo zvečer, bo prejel 45 tisoč evrov nagrade, ki jo financira poljski predsednik Andrzej Duda, ter druge prestižne snemalne in koncertne pogodbe. Nagrada za drugo mesto znaša 30 tisoč evrov, za tretje pa 20 tisoč evrov. Sicer pa so tudi za preostale finaliste predvidene različne nagrade, ki jih financirajo poljska vlada, glasbene institucije in zasebniki.

Aleksander Gadžijev
PROFIMEDIA

V zaključni del 18. Chopinovega tekmovanja je mednarodna žirija letos izjemoma uvrstila dva tekmovalca več, kot predvidevajo pravila. Poleg goriškega pianista Gadžijeva so se v finale uvrstili še Leonora Armellini (Italija), J.J. Jun Li Bui in Bruce (Xiaoyu) Liu (Kanada), Martin Garcia Garcia (Španija), Eva Gevorgyan (Rusija in Armenija), Jakub Kuszlik in Kamil Pacholec (Poljska), Aimi Kobajaši in Kjohej Sorita (Japonska), Hao Rao (Kitajska) ter Hjuk Li (Južna Koreja). Prvo Chopinovo pianistično tekmovanje se je odvilo leta 1927, praviloma pa poteka vsakih pet let. Letošnje tekmovanje, v katerem je sodelovalo 87 pianistov, je bilo zaradi pandemije covida-19 prestavljeno.

Skladatelj in pianist klasične glasbe Frederic Chopin se je rodil leta 1810 v Zelazowi Woli pri Varšavi, poljski materi in očetu Francozu. Da bi razširil svojo glasbeno izobrazbo, je Chopin pri 19 letih zapustil Poljsko in se odpravil na Dunaj in nato v Pariz, kjer delal in ustvarjal vse do svoje smrti 17. oktobra 1849. Čeprav je bil pokopan na pokopališču Pere Lachaise, so njegovo srce pripeljali v Varšavo in ga pokopali v eni od tamkajšnjih cerkva, še navaja AP.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!