V Indiji iz pripora izpustili goloba, osumljenega vohunjenja

Magazin 02. Feb 202412:06 1 komentar
Vohunski golob iz Indije
Foto: PROFIMEDIA

Kar osem mesecev je golob preživel v priporu, ker je na obročkih na nogah prenašal sumljivo sporočilo v kitajščini.

Mednarodna organizacija za etično ravnanje z živalmi Peta je sporočila, da so v Indiji iz pripora izpustili goloba, ki je bil osumljen vohunjenja.

Kot piše britanski The Guardian, so ptiča so ujeli blizu pristanišča v indijski finančni prestolnici Mumbaj z dvema obročkoma, privezanima na noge, na katerih je bilo sporočilo, za katerega so domačini menili, da je v kitajščini. Zaradi suma, da gre za goloba, ki ga za prenašanje sporočil uporabljajo kitajski vohuni, so policisti goloba prijeli in ga poslali v kletko v lokalno veterinarsko kliniko.

Po osmih mesecih se je izkazalo, da je bil golob v resnici golob s Tajvana, ki so ga gojili za tekmovanja in ki je nekako priletel vse do Indije. Obtožbe je policija zavrgla, goloba pa so po posredovanju lokalne organizacije Peta prepeljali v lokalno združenje za zaščito živali pred mučenjem, tamkajšnji veterinarji pa so ptico izpustili na prostost.

“Aretacije” domačih golobov zaradi vohunjenja pa v Indiji niso neobičajen pojav, piše portal N1 Beograd, ki prav tako poroča o dogodku. Leta 2016 so zaprli goloba, ki so ga prestregli blizu meje s pakistanom. Golob pismonoša je nosil grozilno pismo za takratnega in sedanjega premierja Narendro Modija.

Leta 2020 pa je policija v Kašmirju, spornem ozemlju med Indijo in Pakistanom, ki je sicer pod nadzorom Indije, izpustila goloba pakistanskega ribiča, potem ko je preiskava pokazala, da ptica, ki je preletela močno militarizirano mejo med jedrskima državama, ni bila vohunka, pa še piše The Guardian.

Vohunski golob iz Indije
Foto: PROFIMEDIA

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje