Švarc Pipan: Četudi bom najverjetneje morala oditi, bom šla mirno

Slovenija 02. Feb 202411:04
Dominika Švarc Pipan, Robert Golob
Foto: Borut Živulović/BOBO

Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan je na Facebooku zapisala, da bo najverjetneje morala oditi s položaja, a da bo mesto zapustila mirno. "Četudi bom najverjetneje morala oditi, bom šla mirno, z zavestjo, da se val tega boja ne bo več dal zlahka ustaviti," je zapisala.

Po spornem nakupu sodne stavbe na Litijski cesti v Ljubljani je stranka SD odrekla podporo ministrici za pravosodje Dominiki Švarc Pipan in jo pozvala k odstopu.

Premier Robert Golob odločitve o usodi ministrice še ni sporočil, je pa ta danes na družbenem omrežju Facebook napisala, da četudi bo morala “najverjetneje oditi”, bo odšla z mirno vestjo. Poudarila je, da vala tega boja ne bo zlahka ustaviti. “Zavezujem pa se, da bom ostala del tega vala in se borila naprej, znotraj ali izven sistema,” je zapisala.

Ob tem se je zahvalila tudi državljankam in državljanom “za množične izraze podpore in spodbude, ki dajejo vedeti, da je – bolje pozno kot nikoli – le napočil čas za neomajno vztrajanje vseh nas, da presekamo sporne politične prakse”. V zapisu ni pojasnila, ali bo odšla “danes, jutri ali kasneje”.

Zapis ministrice sicer sledi dogajanju zadnjih dni. Švarc Pipan pozivu predsedstva SD k odstopu namreč ni sledila. Medijem je v preteklih dneh razkrila, da naj bi bil v sporni nakup sodne stavbe vpleten tudi generalni sekretar SD Klemen Žibert in nekateri drugi člani stranke SD. Predsednica stranke Tanja Fajon je ministrici zaradi tega očitala laganje in manipuliranje, zaradi česar v SD razmišljajo tudi o njeni izključitvi iz stranke.

V SD so večkrat pozvali premierja, naj vloži predlog za njeno razrešitev. Čeprav je premier Golob v začetku tedna potrdil, da gre pri aferi za hude obtožbe, še vedno čaka na podrobnejše informacije glede skoraj 8-milijonskega nakupa.