V kako dobri kondiciji ste? Preverite!

Magazin 12. Nov 202210:15
sprehod
Profimedia

Se gibate dovolj ali bi temu lahko namenili več časa? To vam bo povedalo nekaj znakov in preizkusov.

Ne odlašajte več in se prepričajte, v kako dobri kondiciji ste. Tudi če odgovori ne bodo takšni, kot želite, boste lahko začeli delati na tem in ukrepati.

Preverite nekaj znakov in naredite kakšen preizkus, ki pokaže, v kakšnem stanju ste:

Poskusite držat korak s prijatelji

S tistimi, za katere menite, da so fit in v dobri kondiciji. Pojdite na sprehod ali na pohod in preverite, ali jim lahko sledite. Seveda tempo v vsakem primeru prilagodite svojim sposobnostim. Če niste pretirano zadihani in ne potrebujete več premorov kot drugi, je z vami vse v redu. Ko pa vidno zaostajate, bo potrebnega še nekaj gibanja, da se spravite v formo.

Izmerite srčni utrip

Po srčnem utripu v mirovanju in utripu po fizični aktivnosti boste vedeli, v kakšni formi ste.

Nižji utrip imate, bolj fit ste. To velja za utrip v mirovanju. Normalen utrip je med 60 in 100 udarcev srca na minuto, najbolje pa bo, da ga izmerite zjutraj, ko se prebudite.

Potem izmerite še utrip po fizični aktivnosti. Če je v petih minutah v normalnem območju, ste dobro pripravljeni. Hitreje se srce umiri, bolje je.

Izberete stopnice, radi hodite peš in se vozite s kolesom

Ko morate potovati od doma do službe in po opravkih, radi izberete kolo namesto avta ali pa greste kar peš. Prav tako pogosteje uporabite stopnice kot dvigalo in ste čez dan precej aktivni. Če imate čas, se odpravite tudi na sprehod, pa čeprav kratek.

Očitno je, da vam gibanje ni tuje in v njem iščete sprostitev ter dobro počutje. Ni se vam potrebno bati, da ostanete fit, saj očitno za to dobro skrbite.

Nimate težav s spanjem

Če nikoli nimate težav z nespečnostjo, zvečer brez težav zaspite in se prebujate naspani, ste čez dan dovolj aktivni. Če vam bo gibanja primanjkovalo, boste zvečer imeli preveč energije in se bodo pojavile težave s spanjem.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.