V Kino Šiška prihaja nov dokumentarec o reki Savi

Magazin 27. Maj 202211:15 0 komentarjev
Zgodba Save
Balkan River Defence

V sredo, 1. junija, prihaja v Kino Šiška premiera novega celovečernega dokumentarnega filma o reki Savi. Nekaj vstopnic je še na voljo! 

ENA ZA REKO: ZGODBA SAVE

Izrezuje kanjone, prinaša rodovitno prst, ustvarja brzice, gnezdišča in globoke tolmune. Ljudje pijejo njeno vodo, je navdih za pesmi in prepire ter vir energije. Reka Sava je tekoča povezava med štirimi državami in nešteto ekosistemi.

Dokumentarni film Ena za reko: Zgodba Save je s svojimi 84 minutami pravi celovečerec. Material za film je produkcijska ekipa 13-krat nagrajenega filma The Undamaged (Nepoškodovane) posnela lani med veslanjem celotnega toka Save v Sloveniji; od Podkorena in Bohinja je ekipa štirih kajakašev 11 dni veslala vse do Jesenic na Dolenjskem. Med 258 preveslanimi kilometri so našli kup dogodivščin, zapletov, spoznanj in uvidov v negotovo prihodnost te prelepe reke.

Reka Sava v Sloveniji povezuje izjemno različne pokrajine, visokogorje s Panonsko nižino in številne zanimive kraje. Dom nudi nešteto živalim in rastlinam, med njimi tudi vedno bolj redkim – prav te so med veslanjem iskali kajakaši. V ne tako davnih časih je bila Sava glavna prometna pot, še pred tem pa so se njena prodišča ob Ljubljani raztezala več kot kilometer široko. Čeprav že močno načeta z jezovi in industrijo, Sava v zadnjih desetletjih spet postaja polna življenja in potenciala za to, da jo vsi skupaj zares spoznamo.

Pridružite se štirim kajakašem, medtem ko veslajo po Sloveniji in spoznavajo Savino divjo preteklost, temno zgodovino, barvito sedanjost in negotovo prihodnost. Vstopnice na voljo TUKAJ. 

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!