V Nemčiji kmalu brez subvencije za priključne hibride

Magazin 24. Apr 202211:30 1 komentar
Ford Kuga, najbolje prodajani priključni hibrid v Evropi leta 2021
Ford

Do ukrepa bi lahko prišlo že prihodnje leto.

Nemčija velja za največji avtomobilski trg v Evropi, kjer je vsak mesec prodanih okrog 200.000 novih vozil ali več. In čeprav gre za trg, kjer je naklonjenost elektrificiranim avtomobilom deljena, pa imajo njihovi kupci precejšno podporo oblasti ob nakupu. V nasprotju s Slovenijo recimo oblast subvencionira tako nakup električnih kot tudi hibridnih avtomobilov. A očitno ne več dolgo.

Po poročanju portala Bloomberg naj bi namreč tamkajšnji minister za gospodarstvo želel občutno zmanjšati višino subvencij za nakup električnih avtomobilov. Ob tem naj bi povsem ukinil podporo za nakup hibridnih avtomobilov, ukrep pa naj bi realiziral že s koncem letošnjega oziroma začetkom prihodnjega leta. Idejo so sicer podprli tudi v vladajoči koaliciji.

V izjavi za javnost so namreč dejali, da bi pomoč namenjali le še hibridom, ki imajo pozitiven vpliv na okolje. Novi ukrep tako predvideva popolno ukinitev subvencij za nakup priključnih hibridov, ki zdaj znaša 4.500 evrov za vsak avtomobil. Ob tem naj bi s 6.000 padla na 4.000 evrov v prihodnjem letu oziroma na 3.000 evrov v letih 2024 in 2025. Po tem letu naj bi bila subvencija ukinjena tudi za nakup električnih avtomobilov.

Kot pojasnjuje minister za gospodarstvo, Robert Habeck, je treba več truda usmeriti v zaščito okolja in manj v podporo elektrificiranih avtomobilov. Priključni avtomobili naj bi bili namreč tržno že dovolj zanimivi, zato po njegovem mnenju ne potrebujejo več subvencioniranja.

Priključni hjbrid Priključni hjbrid
Opel

Na idejo vlade so se že odzvali tudi pri organizaciji VDA, kjer so dejali, da bi ukinitev subvencij zavrla rast prodaje priključnih hibridov. Ob tem njen predsednik, Hildegard Müller, poudarja, da gre za vozila, ki tlakujejo pot v električno prihodnost. Hkrati Müller opozarja na težave pri dobavi novih vozil. Kupci namreč na nova vozila čakajo tudi po več mesecev, v tem primeru pa bi lahko že ”izgubili” načrtovano subvencijo, še preden bi vozilo dejansko dobili.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje