V Sevilli stoji najvišje digitalno božično drevesce v Evropi

Magazin 09. Dec. 202117:15
Delite:
božič
Foto: Profimedia

V španski Andaluziji, natančneje v mestu Sevilla, v tem prazničnem obdobju stoji najvišje digitalno božično drevo. Trg Plaza de San Francisco so okrasili z LED-smrečico, visoko 40 metrov in s premerom 14 metrov, ki jo je izdelalo andaluzijsko podjetje Ximénez.

Pixel Tree, kot so poimenovali božično drevesce, bo za praznike obiskovalcem Seville ponudilo predstavo svetlobe in glasbe. Obkrožal ga bo raznovrsten in obsežen program malih in srednje velikih kulturnih prireditev, povezanih z božičem, ki bodo prikazane v različnih okrožjih mesta, kar bo skupaj naneslo več kot 150 dogodkov. Center vseh teh pa je zagotovo okrasitev z lučkami in najvišje digitalno božično drevo v Evropi.

“Za ta božič smo želeli imeti ravnovesje med tradicionalnimi in modernejšimi projekti, med klasično ureditvijo starega mestnega jedra in potrebo po spodbujanju dejavnosti v vseh mestnih soseskah,” je za lokalni časopis poudaril delegat urbanizma, kulture in turizma Antonio Muñoz.

digitalno božično drevo sevilla
Foto : Profimedia

Podjetje Ximenez, ki osvetljuje številna mesta v Španiji in po svetu, bo ta božič s strukturami velikega formata krepila zavezanost dekorativni razsvetljavi kot eni od glavnih turističnih znamenitosti v tem času in kot pomoč pri promociji lokalnega gospodarstva. Številna največja božična drevesa v Evropi in ZDA namreč nosijo pečat Ximenez.

Božično drevo v središču Seville še zdaleč ni edina struktura s temi lastnostmi. Največje drevo s tradicionalno LED-tehnologijo na celotni evropski celini je postavljeno v nakupovalnem središču Nevada v Granadi in doseže 60 metrov višine. Poleg tega je Ximenez tudi rekord, saj gre za največje digitalno drevo v ZDA z več kot 30 metrov visoko strukturo, ki stoji v mestu Denver v zvezni državi Kolorado.

digitalno božično drevo sevilla
Foto : Profimedia

V 75 letih zgodovine je skupina Ximenez razvila projekte v več kot 600 mestih v 45 državah na petih celinah. Med njihovimi najbolj emblematičnimi projekti so svetlobne inštalacije v New Yorku, Moskvi, Berlinu, Madridu, Malagi, Vigu, Barceloni, Bruslju, Dubaju, Bogoti, Perthu, Malabu, Milanu, Oslu in Londonu. Med nekatere njihove najpomembnejše dosežke štejejo trenutek, ko je Ximenez dosegel Avstralijo in s tem pokril vseh pet celin, ter dejstvo, da so sodelovali s tako ikoničnimi podjetji, kot je Tiffany’s. V Španiji je Ximenez vodilni v namestitvi in oblikovanju dekorativne razsvetljave ter zavzema 90 % kapitala.

Na spletni strani so zapisali, da dekorativna in praznična razsvetljava ne izpolnjuje le estetskega namena, veliki projekti razsvetljave namreč postajajo pomembno turistično povpraševanje mest, zlasti tistih, ki že imajo utrjeno božično tradicijo. Najnovejši podatki med drugim potrjujejo, da je zavezanost inovacijam pri božičnih lučkah ter zvočnih in svetlobnih predstavah velika privlačnost za obiskovalce in turiste ter posledično spodbuda za lokalno prodajo. Prav tako mesta širijo svojo prepoznavnost v medijih in digitalnih prostorih, inovativna božična razsvetljava pa jim ponuja odskočno desko za pozicioniranje na božičnem turističnem zemljevidu.

digitalno božično drevo sevilla
Foto : Profimedia
Komentari

Vaš komentar