V takih situacijah spoznate pravo plat ljudi

Magazin 29. Sep 202123:00 0 komentarjev
Spoznavanje
Profimedia

Ljudi zares spoznamo šele takrat, ko se z njimi znajdemo v bolj kočljivih situacijah.

V katerih situacijah lahko najbolje spoznamo ljudi?

1. Stresne situacije

Ameriška pisateljica Maya Angelou je nekoč dejala: ”Največ se o osebi naučiš, ko vidiš, kako se obnaša v naslednjih situacijah: na deževen dan, ko izgubi prtljago ali ko so zavozlane njene božične lučke.” Kako se človek spopada s stresnimi situacijami, ki morda niti niso tako resne, pove veliko o osebi.

2. Situacije, ko potrebujejo pomoč

Veliko lahko izvemo o osebi glede na to, kako prosi za pomoč. Vam človek noče nalagati dodatnih bremen na ramena in prosi za pomoč le takrat, ko jo zares potrebuje? Ali pričakuje, da mu boste vedno na voljo za pomoč, vas kliče za vsakršno malenkost in zahteva, da daste prioriteto njegovim težavam, tudi če niso resne.

3. Težke situacije, v katerih vi potrebujete pomoč

Potem so tu še (zahtevne) situacije, ko vi potrebujete pomoč. Takrat opazujte, ali ljudje ostanejo blizu vas, vam dajejo podporo ali ignorirajo vaše težave. Da ostanejo blizu, seveda ne pomeni, da rešujejo vaše težave, temveč preprosto to, da pokažejo razumevanje in sočutje.

4. Skupno življenje

Zagotovo osebo najbolje spoznate, če z njo živite (ali greste skupaj na potovanje). Takrat vidite, ali oseba spoštuje vaš prostor in stvari, ali želi, da se vse vrti okrog nje, ali se čustveno odpre ali zapre, ali lahko komunicira brez napadanja, lahko sklepa kompromise, pusti, da za vse poskrbite vi, pomaga, če ste bolni … Kako se spopada s konflikti, pa čeprav gre za dilemo, ali naj bo okno odprto ali zaprto? Skupno življenje razkrije, ali je oseba samostojna ali sebična.

5. Vesele in uspešne situacije

Če vas ima oseba zares rada, bo srečna z vami, ko se vam zgodijo lepe stvari, in verjetno ne bo ljubosumna.

6. Situacije, ki vključujejo denar

Kakor pravi rek: “Pri denarju se vse konča.” Bodisi si ga izposodijo in ne vrnejo ali pa vam ga posodijo, ko ga zares potrebujete. Ali vedno vi plačate za kosilo, se kdaj ponudijo sami? V situacijah, ki vključujejo denar, se lahko veliko naučimo o človeku in njegovi poštenosti.

7. Ko govorijo o drugih

Govorjenje o drugih ne pomeni nujno nespoštovanja drugih. Nenehno presojanje in obsojanje, kaj počnejo drugi, ter analiziranje tujih življenj pa lahko veliko pove o osebi. Če oseba nenehno kritizira in obrekuje druge, lahko predpostavljamo, da govori podobno tudi o nas, ko nismo prisotni.

V vseh omenjenih situacijah opazujte tudi sebe, kako delujete vi. Veliko se lahko naučite tudi o sebi. Če opazite, da se ne odzivate najbolje, poskusite to popraviti. In ne pozabite – vedite se do drugih tako, kot bi radi, da se drugi do vas.