V vasi na Krku, ki leži čisto ob morju, živijo le mama, oče, sin in pater

Magazin 24. Jul 202218:32 > 27. Jul 2022 08:23
glavotok
Wikimedia

Za vas Glavotok na otoku Krk je marsikdo že slišal. V tamkajšnjih kampih je letovalo že veliko ljudi, malokdo pa ve, koliko stalnih prebivalcev šteje ta kraj.

V vasi Glavotok živijo le štirje prebivalci. Stalno naseljena je ena hiša, v kateri živi tričlanska družina Prendivoj. Njihov edini sosed je pater, ki živi v frančiškanskem samostanu svete Marije (na fotografiji zgoraj). V vasi trgovine nimajo. Po kruh gredo v bližnji kraj v Milohnići, za vse ostalo pa je treba v Malinsko ali v mesto Krk, kar pomeni 20-minutno vožnjo.

V času poletne turistične sezone v Glavotok zahaja množica turistov. Tako na enega stalnega prebivalca Glavotoka dnevno pride več kot 300 gostov. Družini Prendivoj pa tudi pozimi, ko vsi turisti otok zapustijo, ni dolgčas. Kot so povedali za Večernji list, pozimi uživajo v miru. Imajo tudi majhen družinski kamp, ki lahko sprejme šestdeset turistov. Sobe sta turistom oddajala že stara starša Alena Prendivoja, ki skupaj z ženo in sinom sedaj vodi kamp. “Otroci nemških turistov, ki so prihajali k njima, danes taborijo pri nas. Kdor enkrat pride, se vedno vrne,” je dejal za Večernji list.

Podobno velja tudi za večji kamp v bližini, kamor se obiskovalci redno vračajo. Poznan je kot prvi ekokamp v državi, na višku sezone lahko gosti tudi 1300 ljudi. Kljub temu pa so njegovi začetki, ki segajo v leto 1964, podobni družinskemu kampu Prendivojev. V času začetnega, robinzonskega turizma, je v kampu stalo le nekaj šotorov.

Kljub majhnosti pa je Glavotok pomemben tudi zgodovinsko. V 14. stoletju je bil last slavne hrvaške plemiške rodbine Frankopan, ki je tu imela letno rezidenco in kapelo. Leta 1473 je knez Ivan Frankopan zemljišče daroval frančiškanom, ki so si tam uredili samostan. O bogati zgodovini pa priča še ena ostalina, in sicer cerkvica posvečena svetemu Krizogonu Oglejskemu. Kamnita zgradba, do katere se lahko pride peš po stezah, je bila zgrajena že v 12. stoletju. Po pripovedovanju domačinov je bila cerkev pomembna predvsem za ribiče in mornarje, ki so se tam priporočili svetniku.

Če že načrtujete prihodnji dopust, preberite, kdaj so šolske počitnice 2022/23.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.