Vam peša spomin? To so živila, ki naj bi ohranjala možgane mlade in zdrave

Magazin 01. Jan 202306:00
možgani
PROFIMEDIA

Kako možgane ohraniti zdrave in mlade? To je seznam živil, ki bodo poskrbela, da vam spomin ne bo pešal, nekatera naj bi celo preprečevala demenco in Alzheimerjevo bolezen.

Ribe

Omega-3 maščobne kisline ohranjajo možgane zdrave, zato so mastne ribe najboljša hrana za preprečevanje izgube spomina. Losos, skuša in tuna imajo med naravnimi živili največ omega-3 maščobnih kislin, prav zato strokovnjaki svetujejo, da jih redno vključujete v svoj jedilnik.

Možgani so namreč sestavljeni iz maščobnih celic, maščobne kisline omega-3 pa pomagajo vzdrževati vitalnost možganov, kar je ključnega pomena za kognitivne funkcije, spomin in celotne možgane.

ribe
PROFIMEDIA

Številne študije so dokazale celo, da lahko omega-3 maščobne kisline pomagajo preprečiti demenco in Alzheimerjevo bolezen. Prav te vrste maščob med drugim zmanjšujejo tudi tveganje za nastanek bolezni srca, pomagajo vzdrževati raven trigliceridov in lahko zmanjšajo simptome artritisa.

Borovnice in jagode

V študiji, ki je preučevala prehranjevalne navade več kot 16.000 starejših žensk v 15-letnem obdobju, so raziskovalci ugotovili, da so imele tiste, ki so vsak teden zaužile vsaj pol skodelice borovnic ali pa vsaj eno skodelico jagod, počasnejši upad kognitivnih sposobnosti. Ko so udeleženke v raziskavi dobile nalogo, naj si v spomin prikličejo določene besede ali zgodbo, se je izkazalo, da jagodičevje upočasnjuje upadanje spomina za do dve leti in pol, je povedala pravi glavna avtorica študije Elizabeth Devore, sicer zaposlena na medicinski fakulteti na Harvardu.

Borovnice denimo vsebujejo antocianin, ki ne le borovnice obarva v vijolično, temveč s svojimi protivnetnimi učinki pomaga naše možgane ohranjati v vrhunski formi. Devore je pojasnila, da so študije na živalih pokazale, da antocianini prehajajo možgansko pregrado, kar lahko neposredno vpliva na nevrone, ki so ključni pri učenju in pomnjenju.

Listnata zelenjava

Solata za kosilo, brokoli za večerjo. Ta recept vam ne zagotovi le vnosa vitaminov in vlaknin, temveč lahko mlade ohrani tudi vaše možgane. Študija Univerze Rush, v kateri je sodelovalo skoraj 1000 odraslih, je pokazala, da so imeli tisti, ki so pojedli eno porcijo listnate zelenjave na dan (denimo špinačo, ohrovt, rukolo), za kar 11 let mlajše kognitivne funkcije v primerjavi s tistimi, ki so zeleno listnato zelenjavo uživali redko ali nikoli.

brokoli
PROFIMEDIA

Ko smo preučili spomin in hitrost, s katero lahko ljudje razmišljamo, smo ugotovili, da je uživanje listnate zelenjave upočasnila propadanje teh funkcij,” je povedala avtorica študije Martha Clare Morris.

Jajca

Jajca so bogat vir holina, hranila, pomembnega za možgane. V študiji, ki je vključevala približno 1.400 moških in žensk, so se tisti, ki so imeli visok vnos holina, bolje odrezali na testih verbalnega in vizualnega spomina. Holin naj bi ščitil tudi pred demenco.

“Lahko vam pomaga ohraniti spomin in ohraniti vaše možgane bolj zdrave,” je poudarila avtorica študije Rhoda Au, zaposlena na bostonski univerzi. Dober vir holina so poleg jajc tudi arašidi, ribe, perutnina, pusta govedina, brokoli, brstični ohrovt in mlečni izdelki.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.