Vas pozimi vedno zebe? Morda razlog ni povezan z mrazom

Magazin 03. Dec 202108:15
mraz
Profimedia

Niso samo nizke temperature pozimi razlog, da vas nenehno zebe. Težave se lahko skrivajo drugje in nanje niste niti pomislili.

Vas začne zebsti že, ko se temperatura spusti pod 20 stopinj? Ali zimsko bundo iz omare privlečete že oktobra in se tudi doma nenehno zavijate v odeje, čeprav je ozračje toplo? Potem morate iskati razloge drugje in nekatere lahko odpravite precej hitro.

Predstavljamo le nekaj mogočih razlogov za premraženost:

Premalo spite

Če nimate urejenega spalnega ritma, začnite kar pri tem. Pomanjkanje spanca naredi zmedo v živčnem sistemu in lahko zmanjša delovanje dela možganov, ki nadzira telesno temperaturo. Poleg tega ob neprespanosti metabolizem ne deluje normalno, kar dodatno prispeva k temu, da vas ves čas zebe.

Ste dehidrirani?

Medtem ko poleti morda skrbite za zadostno pitje tekočine, v mrzlih dnevih na to morda pozabite. Koliko kozarcev vode ste spili danes?

Telo sestavlja od 60 do 70 odstotkov vode, ki med drugim uravnava temperaturo. Če ste pogosto dehidrirani, je telo občutljivejše za nizke temperature in čez čas ne pomaga niti najdebelejši pulover.

Izogibate se vadbi za moč

Ste zaradi premraženosti že obiskali zdravnika in vam je zatrdil, da nimate zdravstvenih težav? Potem morda premalo telovadite ali pa se ne posvečate vadbi moči.

Mišice namreč pomagajo vzdrževati telesno temperaturo, malo mišične mase pa pomeni, da vas bo večkrat zeblo. Mišična masa spodbudi tudi metabolizem, ki vpliva na temperaturo telesa, zato bi morali večkrat v svojo vadbo vključiti vaje za moč.

Nizka telesna teža

Morda ste premraženi tudi zato, ker imate prenizko telesno težo glede na svojo višino. To se zgodi iz dveh razlogov:

  1. Primanjkuje vam ustrezne ravni telesne maščobe, ki bi vas izolirala pred mrazom.
  2. Prenizka telesna teža običajno pomeni tudi manjšo količino hrane, zaradi česar se metabolizem upočasni in ne proizvaja dovolj telesne toplote.

Če sumite, da bi to lahko bil razlog, da se nenehno zavijate v odejo, boste občutili ali doživeli tudi: vrtoglavico, utrujenost, občutek šibkosti, neredno menstruacijo (pri ženskah).