Velika napaka, ki jo delajo mnogi lastniki pametnih telefonov

Magazin 05. Avg 202212:35 > 09. Avg 2022 15:054 komentarji
Delite:
Pametni telefon polnjenje
Foto: PROFIMEDIA

Marsikdo pri polnjenju telefona naredi napako, ki uničuje baterijo. Preberite, čemu se morate izogibati, da bo vaša baterija dlje časa v dobrem stanju.

Pametni telefoni imajo litij-ionsko baterijo, ki ima številne prednosti; je vzdržljiva, stroški izdelave pa so nizki. Vendar pa imajo te baterije tudi nekaj pomanjkljivosti, ki so še posebej opazne po nekaj letih uporabe, ko se začnejo kvariti. Čemu se morate izogibati, ko polnite svoj pametni telefon, da bo baterija trajala dlje časa?

Skoraj prazna baterija

Ne čakajte, da se vaš telefon povsem izprazni. In na drugi strani ne polnite ga predolgo. V grobem je raven baterije najbolje držati med 30 in 80 odstotki. Namreč, polnjenje od 80 do 100 odstotkov poteka bolj počasi kot prej in predstavlja večjo obremenitev za kemijo v bateriji. Torej ne pustite, da pade raven dosti pod tretjino – tudi to je slabo za kemijsko sestavo – in ne polnite povsem do konca. Pri nočnem polnjenju pa je težava predvsem v tem, da je telefon v uri ali dveh na stotih odstotkih, potem pa še šest ur napolnjenost konstantno niha med 99 in 100 odstotki.

Telefona ne puščajte na polnilniku čez noč

Škodo lahko povzročite tudi, če se telefon preveč napolni. “Mobilnega telefona ne puščajte na polnilniku ponoči, medtem ko spite. Če pustite svoj mobilni telefon, da se neprestano polni več ur, medtem ko je baterija že na 100 odstotkih, obremenjujete baterijo, saj jo dlje časa izpostavljate višjim napetostim,” pojasnjuje Eloise Tobler, strokovnjakinja za pametne telefone.

Novejši mobiteli imajo že vgrajeno programsko opremo, ki skrbi za daljšo življenjsko dobo baterije. Telefon opazuje uporabnikove navade in se uči, kdaj dajete telefon polnit in ga izklapljate s polnilca. Tako ne izvede celotnega polnjene v enem koraku, ampak najprej baterijo napolni do 80 odstotkov, potem pa ustavi polnjenje in ga nadaljuje tako, da telefon povsem napolni malo pred trenutkom, ko ga lastnik odklopi.

Tudi uporabniki drugih telefonov, ki še nimajo vgrajenih programskih pomagal za optimizacijo polnjenja baterije, lahko samo poskrbijo za daljše zdravje baterije. Namesto polnjena čez noč je bolje telefon polniti večkrat na dan za krajši čas. Novejši telefoni podpirajo hitro polnjene in se v kratkem času, naprimer ko zajtrkujemo, napolni za tretjino. To pa je povsem dovolj, da bo vaš telefon zdržal do malice.

Strokovnjaki še svetujejo, da telefona ne smemo izpostavljati ekstremnim temperaturam, piše Best life. Prav vročina je med največjimi sovražniki litij-ionskih. Najbolje je “držati” temperaturo med 16 in 35 stopinjami Celzija, predvsem pa je dobro telefon skrivati pred direktnimi sončnimi žarki.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar