Veste, kje konča vsa neprevzeta prtljaga na letališčih?

Magazin 06. Dec 202114:15
letališčna prtljaga
Profimedia

Vsakemu od nas se je že kdaj pripetilo: med svojim potovanjem presedemo na drugo letalo in na končni destinaciji zaman čakamo na svojo prtljago. Čeprav redko, se kdaj zgodi, da prtljaga odpotuje neznano kam, tam pa je nihče ne pobere. In kje končajo vsi ti kovčki?

Čeprav nas večina pozna občutek, ko letališče zapustimo brez prtljage in moramo nanjo počakati dan ali dva, je malo manj verjetno, da prtljage ne bomo nikoli več videli. Predstavniki letalskih družb pravijo, da večino kovčkov izsledijo in vrnejo lastnikom v 48 urah, majhna količina – približno eden na vsake 20.000 kovčkov – pa nikoli več ne najde lastnika. Kaj se zgodi z vso to prtljago?

letališčni kovček
Profimedia

Večina na to verjetno ne bi niti pomislila, a vsa neprevzeta letališčna prtljaga se proda naprej. In sicer je postopek sledeč: letalske družbe to prtljago običajno hranijo okoli terminala, kjer so jo našli, približno pet dni, preden jo odpošljejo v centralno skladišče. Po približno 60 dneh skladiščenja letalski prevozniki kovčke podarijo v dobrodelne namene ali jih prodajo v posebnih trgovinah in na javnih dražbah.

ABC News je poročal, da se na desetine takšnih dražb zgodi na letališčih po celotnih ZDA, pri čemer je na kocki na tisoče kovčkov in zaradi njihove vsebine tudi milijone dolarjev. Prav tako v ZDA, natančneje v kraju Scottsboro v Alabami, je posebna trgovina, kjer konča veliko neprevzetih kovčkov. Trgovina, ki se imenuje Unclaimed Baggage, obratuje že 50 let, in sicer prtljago odkupi od letalskih prevoznikov, potem pa oblačila, obutev, modne dodatke, športno opremo, glasbene inštrumente in preostale stvari, najdene v kovčkih, prodaja naprej v svoji prodajalni na 50.000 kvadratnih metrih.

letališčna prtljaga
Profimedia

Z več kot štirimi milijardami kovčkov, ki jih vsako leto oddamo na letališču, lahko tudi zelo majhen odstotek tako velike količine napolni skladišče z neprevzetimi predmeti. Potniki puščajo predmete tudi v zabojnikih nad glavo, taksi vozilih, hotelih in drugod, kar prispeva k temu, da neprevzeti predmeti v tej trgovini dobijo drugo življenje.

Vsak dan v njihovo skladišče prispe približno 7.000 novih artiklov, kjer 30 ljudi razvršča kovčke, zavrže, kar ni uporabnega, ali stvari posreduje dobrodelnim organizacijam (na primer otroške vozičke in bergle).

letališčna prtljaga
Profimedia

Kje pa končajo kovčki z evropskih letališč?
V Združenem kraljestvu neprevzeta prtljaga običajno konča v eni od dražbenih hiš. Nekatere predmete, kot so očala za branje, predajo v dobrodelne namene, preden jih prodajo željnim lovcem na kupčije.

A vse blago ne konča pod kladivom dražitelja. EasyJet hrani neprevzeto prtljago eno leto, preden jo posreduje lokalnim dobrodelnim ustanovam, Buzz jo hrani samo štiri mesece. Tako Aer Lingus kot Ryanair posredujeta neprevzeto prtljago irskim dobrodelnim ustanovam.

letališčna prtljaga
Profimedia

Komentarji (0)

Prikaži vse komentarje