Vijoličasta je nepričakovani barvni trend te sezone

Magazin 01. Okt 202116:30
vijolična
Profimedia

Trendi se glede na sezono pogosto ponavljajo - na primer rožnati potiski kot pomladni trend in karo, ko vstopimo v jesen. Tokratni trend pa je vseeno nekoliko presenetljiv, saj so kolekcije za jesen in zimo 2021/22 preplavili vijoličasti odtenki.

Barvni trendi se spreminjajo glede na sezono – spomladi smo vajeni nežnih odtenkov, poleti nekoliko živahnejših in v mrzlih mesecih bogate barve jeseni, kot sta vinsko rdeča in smaragdno zelena. Zato je modni svet povsem presenetilo, ko so se na predstavitvah kolekcij za jesen in zimo 2021/22 vedno znova ponavljali videzi v vijoličastem odtenku. In to ne v kateremkoli, temveč v zelo nežnem, pastelno vijoličastem, podobnem sivki, ki je do bil zdaj rezerviran bolj za čas od marca do maja.

vijolična barva
Profimedia

Ta ”nenavaden pojav” se sicer ni zgodil prvič, saj naj bi že modni oblikovalec Karl Lagerfeld v kolekciji za Chanel leta 1990 ta odtenek predstavil v jesenski kolekciji, poroča Editorialist. Temu naj bi sledila tudi Giorgio Armani in Balenciaga, ki sta prav tako v svojih jesenskih kolekcijah gostila vijoličaste odtenke. Kljub temu ta barva nikoli do zdaj ni bila tako zelo prisotna kot v kolekcijah za to sezono. Priznana modna imena, vse od Stelle McCartney do Miu Miu, so ta nežni odtenek uporabila kot del svoje jesenske kolekcije.

vijoličasta
Profimedia

Pastelno vijoličast odtenek so modni oblikovalci uporabili na zelo raznolikem spektru oblačil in modnih dodatkov. Opaziti ga je mogoče na prešitih jaknah, visokih škornjih, ljubkih oblekah, bleščečih kosih, pleteninah, širokih hlačah in športnih oblačilih. Tako rekoč povsod!

vijoličasta
Profimedia

Kako se je rodil svetlo vijoličasti trend?

Pri spletnem mediju Editorialist pravijo, da se je vse skupaj začelo februarja 2021, ko je JW Anderson v svojo ”lookbook” kolekcijo uvrstil pleteno obleko v obliki hruške. Približno ob istem času je blagovna znamka PH5 s sedežem v New Yorku in južni Kitajski predstavila kolekcijo pletenin v istem odtenku. Do trenutka, ko se je pariški teden mode končal, je Chanel rožnate kostime iz tvida zamenjal za tiste vijoličaste barve, Miu Miu pa je modele odela v lila zimska oblačila. Nato se je julija junakinja serije Gossip Girl, Monet de Haan (ki jo igra Savannah Smith), pojavila v vijoličasti obleki s puhastimi rokavi Christopherja Johna Rogersa, kar je bil ključni korak, ki je v nekaj mesecih ta odtenek potisnil v modno ospredje.

vijolična
Profimedia

Kako bomo to jesen nosili pastelno vijoličast odtenek?

Barva sivke se zelo lepo ujame s sivo barvo in rumenimi niansami, še zlasti tistimi živahnejšimi. Za dnevni videz stilisti, ki sodelujejo z modnimi hišami, svetujejo lila odtenke v kombinaciji pletenin, kot so to predstavili pri znamki PH5, v stilu športnih oblačil ali lahkotnih in širokih krojev. Na ulicah je namreč že mogoče opaziti odtenke sivke na svilnatih tkaninah in širokih drapiranih hlačah.

vijoličasta
Profimedia

Tudi na oblačilih v stilu 60. let, ki jih zaznamujejo strogi kroji, pridejo nežni vijoličasti odtenki lepo do izraza. Pri modni znamki Salvatore Ferragamo so mehke pletenine kombinirali s sofisticiranimi prosojnimi tkaninami, pri Marine Serre pa so lila uporabili na zelo strukturiranih kosih. Vsem pa je skupno nekaj – z vijoličasto barvo res niso skoparili in so jo najpogosteje uporabili kar od glave do peta!

vijoličasta
Profimedia