Vijugasti čudež, kjer je vsak meter nevaren

Magazin 14. Avg 202206:00
Delite:
cesta Yungas
Foto: Profimedia

Cesta Yungas, ki povezuje upravno središče Bolivije La Paz in mesto Coroico, poteka med gorskimi vrhovi, visokimi do 4650 metrov, na katerih raste gosta džungla.

Bolivijske ceste Yungas se je prijelo ime cesta smrti. 60 kilometrov dolgo cesto, ki povezuje upravno središče Bolivije La Paz in mesto Coroico, so razglasili za najnevarnejšo na svetu. Po nekaterih ocenah letno vzame kar med 200 in 300 življenj.

cesta Yungas
Foto : Profimedia

Najbolj tragična nesreča se je na tej cesti zgodila leta 1983, ko je prenapolnjeni avtobus zdrsnil prek roba ceste in se zvalil v kanjon. Umrlo je več kot 100 potnikov.

cesta Yungas
Foto : Profimedia

Cesta se kot kača vije med gorskimi vrhovi, visokimi tudi do 4650 metrov, poraščenimi z džunglo. Ponekod je komaj dovolj široka za en avto.

Vožnja ni za tiste, ki jih je strah višine, saj se na nekaterih delih odpre pogled v več tisoč metrov globok prepad.

Še nevarnejša je med deževjem. Vožnja po ozki in že tako spolzki cesti postane loterija, srečanje z drugim vozilom pa silno nevarna.

cesta Yungas
Foto : Profimedia

Pred 20 leti so končno zgradili varnejšo nadomestno cesto, po kateri zdaj poteka večina prometa. A ta cesta ostaja predvsem magnet za avanturiste.

Kdor se odloči za vožnjo po njej, pristojni svetujejo, da vedno vozi po levi, ob robu. Kljub temu da se sicer v Boliviji sicer vozi po desni, a z vožnjo po levi po cesti Yungas voznik ohrani boljši pogled na položaj zunanjega kolesa in je manj možnosti, da bi zdrsel v prepad. Tega se držijo tudi domačini.

cesta Yungas
Foto : Profimedia

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar